Madagaskar index Madagascar Madagaskar Tsara Wiki - hoogtepunten flora fauna religies stranden Tsara Wiki - hoogtepunten Tsara Wiki - fauna - dierenwereld Tsara Wiki - flora - plantenwereld Tsara Wiki - religies en rituelen Tsara Wiki - stranden Hoogtepunten Madagaskar Zeldzamen dieren Madagaskar Zeldzame planten Madagaskar Religie Madagaskar Mooiste Stranden Madagaskar Informatie Madagaskar Beste Reisinformatie Madagaskar Beste Review Madagaskar Volledige Reisinformatie Madagaskar Reisvoorwaarden Madagaskar Reacties Waarderingen Beste Reviews Madagaskar Duurzaam toerisme Madagaskar disclaimer Reisvoorbeelden Madagaskar Reisvoorbeeld 1 Madagaskar Reisvoorbeeld 1 Madagaskar Reisvoorbeeld 2 Madagaskar Reisvoorbeeld 2 Madagaskar Reisvoorbeeld 3 Madagaskar Reisvoorbeeld 3 Madagaskar Reisvoorbeeld 4 Madagaskar Reisvoorbeeld 4 Madagaskar Reisvoorbeeld 5 Madagaskar Reisvoorbeeld 5 Madagaskar Contact Reisburo Madagaskar
Tsara Travel Madagaskar Reacties Contact

beste review madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees hieronder de madgascar review. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

beste reviews madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees hieronder de madgascar reviews. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

beste recensie madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees hieronder de madgaskar review. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

beste recencies madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees hieronder de madgaskar reviews. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

beste waardering madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

beste klantwaardering madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

hoogste waardering madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

hoogste klantwaardering madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

beste waardering madagaskar vijf sterren

Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar. Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

reacties van reizigers feedback review vij sterren goed geregeld tevreden klanten

Wat klanten zeggen over Tsara Travel

"Alles was perfect! Jij en Nanty hebben onze droomreis waar gemaakt! Walter is vandaag met onze 5000 fotos bezig geweest en ik heb vandaag wasjes gedraaid, heerlijk water uit de kraan gedronken en gewoon toilet doorgetrokken...haha. Een reis om nooit te vergeten! Vandaag nog druk geweest met bijkomen van cultuurschok."

"We hebben een super vakantie gehad. Het is een prachtige natuur, lieve en behulpzame mensen en prima accommodaties. Onze chauffeur was Manou en was geweldig. Niets was teveel. Leuke suggesties echt een aanrader. En wat een respect hebben wij gekregen voor deze hardwerkende bevolking. Wat een klagers zijn wij hier dan toch in Nederland. Top vakantie, top land en super georganiseerd."

"Fantastische ervaring onze reis naar Madagascar! geweest is.. De organisatie en persoonlijke begeleiding overtrof onze stoutste verwachtingen. En wat een geweldige chauffeur is Nanty, hij was behalve een uitstekende chauffeur ook een fantastische reisleider. Het is een onvergetelijke reis geworden, Madagascar is een land dat je niet snel zult vergeten zowel wat betreft natuur, flora en fauna als de mensen, die overal erg vriendelijk zijn."

"We zijn zeer tevreden hoe je alles uitgebreid vooraf hebt uitgelegd en het fijne meedenken over de reis en ook tijdens de reis. Het was erg fijn om contact te hebben tijdens de reis over dingen die toch anders liepen. Vooral het meedenken en meekijken vonden we erg fijn. We waren ontzettend blij met onze chauffeur. Hij sprak goed Engels was ontzettend behulpzaam en hij heeft ontzettend veel uitgelegd over het land. Al met al een top vakantie."

"We hebben een hele leuke reis gehad, veel gezien en echt genoten. De dieren en de nationale parken verwachtten we wel, maar ook het landschap is fantastisch mooi. De relatie met chauffeur was erg goed. Het was ook makkelijk dat hij overal zijn vaste gidsen heeft. Het programma konden we altijd in goed overleg met hem uitvoeren. Het was ook mooi dat hij zelf meedenkt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. De hotels in het algemeen waren wel goed. Voor ons sprongen Couleur Cafe en de Betsileo Country Lodge er positief uit.

"We hebben echt enorm genoten van de reis. De grote diversiteit aan landschappen en unieke dieren was echt geweldig. Daarbij vonden we het ook fijn het gevoel te hebben onderdeel te zijn van het land in plaats van slechts een bezoeker te zijn geweest. Dit kwam met name door de uitstekende zorg van onze bestuurder, hij is heel goed in wat hij doet en heeft onze reis eigenhandig nog beter gemaakt. Nosy Be was ook top! We hebben eindelijk (na 8 jaar samen gedoken te hebben) met de walvishaai mogen zwemmen!

"Het was echt fantastisch. Wat een divers land, elke bocht is weer een nieuw avontuur... Christian Rajaonarivelo was precies de juiste chauffeur voor ons. Wij hadden maar een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen. Voor de rest is het een bijzondere ervaring geweest"

"Ik heb het een hele mooie reis gevonden (en mijn reisgenoten ook). Prachtige natuur (ook tijdens de autoritten), altijd wat te zien in de vele dorpen waar je doorheen komt. Aardige mensen. Ook waren we heel erg blij met onze beide chauffeurs (Olivier en Rizza). We hebben veel aan ze gehad, ze wisten veel en waren uitstekende chauffeurs (potholeproof). De hotels waren over het algemeen goed tot prima. We waren minder te spreken over Hibiscus en La Piroque."

"We hebben genoten van de reis. Het landschap is prachtig en heel afwisselend, de natuur en de dieren geweldig en de mensen heel vriendelijk... Hotels waren prima,maar een kleine tip: het laatste hotel raakt erg gedateerd en er zijn aardig wat mankementen. Onze chauffeur was heel vriendelijk, reed fantastisch en was heel voorzichtig. "

"Het was een indrukwekkende en intensieve reis. Wat een prachtig eiland. We zijn zeer tevreden over Tsara Travel! "

"We hebben echt 4 geweldige weken gehad op Madagascar!"

"Salame Myriam, wat was het een prachtige reis! .. We hebben zo ontzettend genoten van de Tsingy’s, de Baobabs, de hike locale, de Indri’s in Perinet NP, het Palmarium, de jumping whales richting Ile Sainte Marie en ons verblijf in Tipaniers Lodge aldaar. .. Alles wat vooraf door jou was geregeld klopte .. de reserveringen waren allemaal prima (en soms zelfs overweldigend mooi) qua locatie, hygiëne en prettige medewerkers... Wij vonden kamp Croco, de hike locale en Palmarium heel bijzonder ... alle gidsen in de door ons bezochte parken waren ontzettend hartelijk en goed.. De afsluitende dagen in Tipaniers Lodge waren echt heel fijn, prachtige afsluiter! Myriam, ontzettend bedankt voor jouw inzet en inbreng omtrent onze travel op Madagaskar!"

"Een geweldige vakantie en belevenis!"

" We hebben een fantastische reis gehad! Het is een prachtig land en de mensen zijn heel vriendelijk.. Bovendien is het door de kleding nog heel kleurrijk.. De natuurparken waren zeer mooi.. Dat de reis bijzonder geslaagd is is mede te danken aan onze fantastische chauffeur.
Samengevat: een heel geslaagde reis in een boeiend land met een fantastische bevolking.."


" We hebben een prachtige reis beleefd! Alles was perfect georganiseerd en Leonard (onze gids/chauffeur) was geweldig goed, heel behulpzaam en vriendelijk... Wij hebben genoten!"

" Laaiend enthousiast... Alles was tot in de puntjes goed verzorgd, van chauffeur, route, overnachtingen timing enz. (waarvoor mijn dank aan jou)"

"Wij hebben genoten van onze reis! ... Erg indrukwekkend waren de uit het water springende walvissen. ... We kijken terug op een boeiende vakantie...hartelijk voor al het werk dat je voor ons hebt verricht."

"Hierbij willen we jou hartelijk danken voor de piekfijne organisatie van onze reis naar Madagascar ! In het bijzonder gecharmeerd door de inzet, bekwaamheid en kennis van Dani; onze chauffeur en perfecte gids ! Wij zullen het zeker niet nalaten om Tsara Travel en Dani alsook Ridza (chauffeur van de eerste dagen) aan te raden bij vrienden en collega’s. Madagascar verdient om meer toeristen over de vloer te krijgen ! "

"Het was een geweldige vakantie!! Wat een prachtig land, schitterende natuur, gastvrije mensen en een top chauffeur (Haja Andriami). Ook hele fijne hotels en lodges waar we verbleven hebben. Princesse Bora maakte het een echt huwelijksreis!! Super bedankt voor het plannen van onze reis!! "

"We hebben een geweldige reis gehad! Hele mooie dingen gezien, veel Baobabs en lumeren... De chauffeurs hebben alles goed geregeld!"

"...fantastische reis waar we met enorm veel plezier aan terugdenken... De geweldige organisatie heeft hier een heel grote bijdrage aan geleverd... Machtig mooi! We willen je bedanken voor alle goede zorgen! Het was fantastisch!!!!"

"We hebben het heerlijk gehad in Madagaskar. Heel mooi land en hele vriendelijke bevolking. We zijn zeer tevreden over onze gids Rina, heeft het super goed gedaan en sprak een behoorlijk beetje engels... We waren zeer te spreken over camp tsara! was een super uitstapje naar het gebergte... Al met al hebben wij een heerlijke vakantie gehad waarin we zeer te spreken zijn over de organisatie. Bedankt daarvoor! We komen zeker nog een keer bij je terug zodra we de rest van Madagaskar willen zien..."

"We zijn terug van een fantastische, avontuurlijke, indrukwekkende vakantie. We hebben elke dag genoten, zelfs toen we 9 uur vastzaten op de N7... Wat een land... We zijn erg blij dat we deze reis grotendeels met chauffeur Christian Rajaonarivelo gereden hebben... Hartelijk dank voor de prima georganiseerde vakantie!"

"...We zijn heel blij dat we het stuk door het westen hebben meegepakt. De wegen/ route was schitterend en hebben een goede indruk gehad van het echte Madagaskar, wat totaal anders was dan langs de RN7....We zijn erg te spreken over hoe de reis georganiseerd was en we hadden een geweldige chauffeur! Bedankt voor deze onvergetelijke reis!"

"We hebben een fantastische vakantie gehad! Onze chauffeur was vakkundig... Alles was prima geregeld en is goed verlopen. We willen je nogmaals danken voor het regelen van onze reis... We hebben met onze verhalen al een aantal mensen enthousiast gemaakt. Hopelijk zullen zij ook hun vakantie via Tsara Travel boeken, want alles was tsara be!"

"We hebben een geweldige onvergetelijke reis gehad en alles was prima geregeld. We zijn dan ook zeker van plan om nog een keer naar Madagaskar te gaan en dan het noorden en westen te doen met Ile St. Marie als eindpunt."

"Het was een cultuurshock en alsof we beland waren in de Middeleeuwen, maar dan met telefoonmasten en verkeer... Maar wat hebben we genoten en gelachen. Vooral om de niet-luxe momenten, bijvoorbeeld bij de Kirindy logde en hotel Kanto... Bedankt voor deze onvergetelijke reis! We kijken met een goed gevoel terug en hebben veel mooie herinneringen."

"Het was een bijzondere reis die door Tsara Travel uitstekend was georganiseerd: Het droge bos van Kirindy, de bijzondere rotsformaties van Tsingy de Bemaraha, de canyon van Isalo en de tropische stranden en het koraalrif van Ile Sainte Marie.
En het Regenwoud Perinet (ook wel Andasibe National Park) met: 12 soorten lemuren, 17 soorten vogels, een krokodil, kameleons, gekko's, een mangoest, een vossa, een kikker, twee soorten slangen, een giant jumping rat, wandelende takken, vuurvliegjes, walvissen, schildpadden, kreeften, roggen en allerlei andere soorten vissen...
...Hotels, ontbijt, boot, binnenlandse vlucht en chauffeur stonden allen op de afgesproken tijden voor ons klaar. Met vragen konden we terecht bij Myriam, die ons snel en adequaat verder hielp"


"Wat een prachtig eiland hebben we mogen bezoeken. Zo divers... Al met al was het een super vakantie. Vermoeiend dat wel, maar zoveel verschillende natuur gezien, prachtige mensen ontmoet, heerlijk gegeten en wat niet nog meer !! Nogmaals onze dank voor het samenstellen van deze reis. Heb je top geregeld !! Als er weer een reis richting Afrika op het programma staat zullen we je niet vergeten en hoor je van ons."

"De reis heeft op alle vlakken onze verwachtingen waargemaakt en overtroffen... ...qua waarnemingen, natuur, flora en fauna is Madagaskar van alle bestemmingen waar we tot nu toe geweest zijn met stip op 1 terecht gekomen. Alle wensen qua reis (baobab, lemuren, kameleons, de Madagaskar daggekko en wat slangen) ruimschoots gehaald. Eindstand 11 slangen waarvan 7 soorten."

"We hebben al weer een mooie bijzondere reis achter de rug. Het was allemaal meer dan goed geregeld..."

"Madagaskar was een indrukwekkende ervaring voor ons, niet te vergelijken met welke reis dan ook..."

"We kijken terug op een hele mooie reis en een hele fijne tijd in Madagaskar..."

"Je hebt inderdaad niets teveel gezegd over het land, echt ge-wel-dig!... "

"We hebben echt een supermooie vakantie gehad, die onze verwachtingen heeft overtroffen. Madagaskar is een heel mooi land, echt een hele mooie ervaring. Verder zijn we echt heel erg tevreden met de manier waarop alles georganiseerd was. Al met al super bedankt voor een geweldige reis, voor de uitstekende organisatie..."

"Het was fantastisch. Onze verwachtingen overtroffen. Telkens weer anders maar steeds boeiend. Alles prima georganiseerd zodat wij ons onbezorgd van het ene in het andere avontuur konden storten..."

"...Wat een fantastisch land, we hebben het ontzettend naar onze zin gehad en de chauffeur Dani was echt geweldig. Dankzij hem hebben we een schitterende tijd gehad. We hebben veel geleerd, veel gezien ..."

"Madagaskar is echt een bonte verzameling edelstenen: van de rode bergen in het zuiden, naar de bossen in het hoogland en aan de kust en de parel Sainte Marie..."

"We hebben een hele fijne en indrukwekkende vakantie gehad. Alles was perfect geregeld... De chauffeurs waren heel aardig en behulpzaam. We zullen Madagaskar en Tsara Travel zeker aanraden..."

"We hebben een fantastische vakantie gehad ... Madagaskar is een mooi en divers land en we hebben genoten van alles. Onze chauffeur was vakkundig en heeft ons veel extra informatie verteld en overal veilig heengereden. Alles was prima geregeld en we willen je nogmaals danken voor het regelen van onze reis..."

"Wat een belevenis en een avontuur! Het was echt fantastisch om dit mooie eiland te hebben gezien. De reis was super goed geregeld. Marc de driver was echt geweldig en sprak goed Engels (en uiteraard Frans)..."

"Alles was weer perfect geregeld. We hebben weer enorm genoten, en ja, we gaan absoluut zeker nog een keer naar dit prachtige land!..."

"In één woord FANTASTISCH! ..."

"Het was een supervakantie. Prachtig land, veel gezien. Hadden een uitstekende gids! Alles liep op rolletjes, geen enkele keer moeten wachten of een aansluiting gemist."

"We vonden het een prachtige reis. Alles liep gesmeerd.! Olivier was een super chauffeur en gids. Heel prettig om met hem te reizen! "

"We zijn weer thuis na een geweldige reis. Alles was prachtig en goed geregeld!"

"Om persoonlijke redenen was de reis voor ons een van onze "grote" reizen! De organisatie van de reis was ook zeer goed. We zijn zeer te spreken over de gids die we bij ons hadden."

"Wij hebben een fantastische reis gehad, goed georganiseerd!"

"Hierbij eindelijk een berichtje om te laten weten dat de vakantie echt enorm goed geregeld was!... En we hadden hele leuke gids (Danni). We hebben zelfs email-adressen uitgewisseld. Verder is Madagaskar een natuurlijk heel mooi en leuk eiland met hele aardige inwoners."

"We hebben een fantastische reis gehad die nog in onze hoofden doorspeelt."

"We zijn alweer een tijdje terug uit Madagaskar en we hebben het fantastisch gehad. Wat een prachtig land en wat een lieve mensen! Al met al hebben we een reis gemaakt die ons lang bij zal blijven. We hebben genoten van alles dat we hebben meegemaakt. We hopen dat je uit de voeten kunt met deze input en zullen ambassadeur zijn voor Tsara en Madagaskar!"

"We hebben een geweldige vakantie gehad in Madagaskar. Je had gelijk, het is een geweldig land en het zijn geweldig vriendelijke mensen. We zijn zeer tevreden over Solofu, onze chauffeur/gids, die ons van heel veel informatie heeft voorzien en ons heel veilig van het ene hotel naar het andere heeft gebracht. Ook de hotels waren over het algemeen prima."

"We hebben genoten van onze reis door Madagaskar, zeker het wandelen in het Ankarana reserve daar hadden we ook echt wel de drie dagen voor nodig. Onze gids Jean Noell was geweldig, wat hebben we wat met hem afgesjouwd!...De combinatie van een deel wel georganiseerd en een deel niet is ons goed bevallen. De door Tsara Travel geregelde accomodatie was in onze ogen pure luxe!"

"We hadden een fantastische vakantie! Het is een echte aanrader en best te doen voor 'ouwetjes' !!"

"Wij zijn inmiddels terug van onze prachtige reis door Madagaskar! We zijn nu lekker aan het nagenieten met de foto's..."

"We zullen onze omgeving WARM maken om ook zo'n fantastische reis te gaan boeken."

"We willen je overladen met complimenten. Wat een geweldige reis heb je voor ons samengesteld. En wat een geweldig land met zulke sympathieke, altijd vriendelijke mensen. Ik vond je organisatie vooraf klasse. We spraken de hoop uit dat de reis even goed zou bevallen als de voorbereiding, nou dubbel en dwars! "

"De vakantie in Madagaskar was erg geslaagd. Alles was perfect geregeld, de accomodaties waren goed!"

"Thanks for an unforgettable trip! Our sincere thanks to Myriam and Tsara Travel ... As you understand, we are very satisfied customers who had a wonderful time in a beautiful country."


Monique en Walter :

  
----- Original Message -----
Sent: Friday, November 03, 2023 2:08 PM
Hoi Myriam

Alles was perfect! Jij en Nanty hebben onze droomreis waar gemaakt!

Walter is vandaag met onze 5000 fotos bezig geweest en ik heb vandaag wasjes gedraaid, heerlijk water uit de kraan gedronken en gewoon toilet doorgetrokken...haha.

Een reis om nooit te vergeten!

Vandaag nog druk geweest met bijkomen van cultuurschok.

Liefs Monique en Walter


Ben en Maaike :

 
----- Original Message -----
Sent: Sunday, October 29, 2023 11:47 AM
Subject: RE: Weer terug in NL

Salama Myriam,

We hebben een super vakantie gehad. Het is een prachtige natuur, lieve en behulpzame mensen en prima accommodaties. Onze chauffeur was Manou en was geweldig. Niets was teveel. Leuke suggesties echt een aanrader.

En wat een respect hebben wij gekregen voor deze hardwerkende bevolking. Wat een klagers zijn wij hier dan toch in Nederland. Top vakantie, top land en super georganiseerd.

Erg bedankt.

Groetjes, Ben en Maaike van Steen


Ans en Frans :

----- Original Message -----
Datum: 10 oktober 2023 om 22:35:18 CEST

Hallo Myriam,

even nog een mailtje om je te laten weten wat een fantastische ervaring onze reis naar Madagascar geweest is. Voor Frans en mij was het gezien onze leeftijd, 78 en 77jaar natuurlijk een groot avontuur. Veel van onze kennissen verklaarden ons voor gek. Maar Madagascar stond al heel lang op mijn verlanglijstje en gezien onze Afrika ervaring wisten wij wel een beetje wat ons te wachten stond.

De ervaring van onze vrienden met jouw reisbureau en de persoonlijke begeleiding, auto met chauffeur, trok ons over de streep. De organisatie en persoonlijke begeleiding overtrof onze stoutste verwachtingen. Ik had zelf veel ideeën over wat ik allemaal wilde doen en jij reageerde dan steeds met ja dat kan, dan gaat jullie programma er zo uitzien. Ik zag al gauw dat ons programma dan veel te druk zou worden.

Zo zijn er heel wat mailtjes over en weer gegaan voor we ons ideale programma gevonden hadden. En ideaal was het, in ieder hotel 2 nachten, zodat we na een drukke rijdag ook weer een dag hadden, die we zelf in konden vullen.

En wat een geweldige chauffeur is Nanty, hij was behalve een uitstekende chauffeur ook een fantastische reisleider. Hij heeft op alle plaatsen zijn contacten, zodat iedereen er op voorbereid was dat ze een oud echtpaar moesten gidsen; een echtpaar, dat wel alles wilde zien en meemaken maar niet meer zo vlot ter been is.

En toen jij hoorde dat ik dol op zwemmen ben, was jouw reactie meteen, oké dan zoek ik goede adressen met een zwembad. We hadden overal geweldige hotels, in een prachtige omgeving en uitstekend eten. Het is een onvergetelijke reis geworden, Madagascar is een land dat je niet snel zult vergeten zowel wat betreft natuur, flora en fauna als mensen, die overal erg vriendelijk zijn, terwijl de armoede enorm schrijnend is.

Myriam nogmaals onze dank, niet alleen voor de uitstekende organisatie, maar ook voor het feit dat je altijd bereikbaar was.

Ans en Frans


Vivienne en Bas :

 
To: Tsara Travel
Sent: Friday, August 25, 2023 6:28 PM
Subject: Re: Weer thuis
 
Hoi Myriam,

We zijn alweer redelijk gewend in Nederland. Gelukkig hadden we op Saint Marie ook droge periodes. Het weer is natuurlijk altijd afwachten wat het gaat worden. Misschien een kleine tip dat het water van zwembaden behoorlijk koud kan zijn.

We zijn zeer tevreden hoe je alles uitgebreid vooraf hebt uitgelegd en het fijne meedenken over de reis en ook tijdens de reis. Het was erg fijn om contact te hebben tijdens de reis over dingen die toch anders liepen. Vooral het meedenken en meekijken vonden we erg fijn. We waren ontzettend blij met onze chauffeur. Hij sprak goed Engels was ontzettend behulpzaam en hij heeft ontzettend veel uitgelegd over het land. Al met al een top vakantie.

Met vriendelijke groet,

Vivienne en Bas van Rijnsoever


Ans en Hans :

  
----- Original Message -----
Sent: Tuesday, November 01, 2022 12:56 PM
Hoi Myriam

We hebben een hele leuke reis gehad, veel gezien en echt genoten. De dieren en de nationale parken verwachtten we wel, maar ook het landschap is fantastisch mooi. Het zal behoorlijk wat tijd in beslag nemen voordat ik de foto’s geselecteerd heb en op mijn site heb geplaatst. We denken dat de keus voor een individuele reis goed uitgepakt heeft.

De relatie met chauffeur was erg goed. Het was ook makkelijk dat hij overal zijn vaste gidsen heeft. Het programma konden we altijd in goed overleg met hem uitvoeren. Het was ook mooi dat hij zelf meedenkt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar ik begreep van hem dat je hem kent, dus je weet waar ik het over heb.

De hotels in het algemeen waren wel goed. Voor ons sprongen Couleur Cafe en de Betsileo Country Lodge er positief uit. In Feon ny Ala was de lokatie goed. Bij het huisje hebben we de indri en lemuren gezien. Het eten was echter een stuk minder dan op de andere lokaties. We denken dat dit komt omdat we voor de avondwandeling het eten al besteld hadden. Volgens ons hebben ze dit in toen we terugkwamen in een magnetron opgewarmd.

Al met al een geslaagde reis. Bedankt voor de goede samenwerking en je bijdrage aan onze reis.

Ans en Hans


Nick en Nadine :

  
 ----- Original Message -----
From: Nick Voogt
To: Tsara Travel
Sent: Sunday, November 13, 2022 11:33 AM
Subject: Re: Weer terug in NL
Salama Myriam!

We hebben echt enorm genoten van de reis. De grote diversiteit aan landschappen en unieke dieren was echt geweldig.

Daarbij vonden we het ook fijn het gevoel te hebben "onderdeel" te zijn van het land in plaats van 'slechts een bezoeker' te zijn geweest. Dit kwam met name door de uitstekende zorg van onze bestuurder, hij is heel goed in wat hij doet en heeft onze reis eigenhandig nog beter gemaakt.

Nosy Be was ook top! We hebben eindelijk (na 8 jaar samen gedoken te hebben) met de walvishaai mogen zwemmen! Wij vonden (het westen van) Nosy Be niet per se meer/minder toeristisch dan bijvoorbeeld Nosy Sakatia. Dus dit zou je zeker aan andere reizigers kunnen blijven aanraden. Ons hotel daar was ook super!

Afrika reizen zijn zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor de uitstekende reis.

Hopelijk tot ziens!

Nick en Nadine


Esther en Arjan :

----- Original Message -----
From: Esther Smulders
Sent: Friday, October 18, 2019 12:52 PM
Myriam, het was echt fantastisch. Wat een divers land, elke bocht is weer een nieuw avontuur. Voor herhaling vatbaar, maar dan moet ik wel eerst helemaal genezen zijn van de zandvlooi-beten die ik zo'n slordige 100 op mijn hele lijf heb staan en die zorgen voor veel bulten en nog meer jeuk. Tips? Ze zijn welkom!!!!

Christian Rajaonarivelo was precies de juiste chauffeur voor ons. Wij hadden maar een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen. Een heerlijke ervaring! Zo'n chauffeur mag je koesteren! Voor de rest is het een bijzondere ervaring geweest en het allergrootste voordeel: geen jetlag!!

  Esther en Arjan


Jan :

  ----- Original Message ----- 
From: Jan Bottelier
To: Tsara Travel
Sent: Wednesday, November 06, 2019 3:36 PM
Subject: Re: Weer thuis
Ha Myriam,

Ik heb het een hele mooie reis gevonden (en mijn reisgenoten ook). Prachtige natuur (ook tijdens de autoritten), altijd wat te zien in de vele dorpen waar je doorheen komt. Aardige mensen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Wat me heel erg opviel was dat het veel minder een zooitje was dan wat ik gewend ben tegen te komen in andere Afrikaanse landen. Het is overduidelijk een erg arm land, maar iedereen is bezig en over het algemeen zagen de dorpjes er sober maar mooi uit. Je moet heel erg je best doen om niet alles volgens onze Westerse maatstaven te beoordelen. Ook waren we heel erg blij met onze beide chauffeurs (Olivier en Rizza). We hebben veel aan ze gehad, ze wisten veel en waren uitstekende chauffeurs (potholeproof).

De hotels waren over het algemeen goed tot prima. We waren minder te spreken over Hibiscus en La Piroque. Sober is geen probleem, maar beide hotels waren verre van schoon en slecht onderhouden (er was veel kapot). Verder waren de hotels heel divers, allemaal prima in orde. Samaria was, zeker na een bootpittige reis een paradijs. Mooie kamers, mooie natural piscine, aardige eigenaren en staff. Perfect. Was wel even schrikken toen we vrijdag weg moesten. We hadden het er ’s ochtend net over gehad dat we hier wel 5 dagen hadden willen blijven. Toen het in Tana ook nog eens 10 graden kouder was én regende kregen we wel even een wegtrekker. Maar gelukkig klaarde het helemaal op en hebben we nog anderhalve dag heerlijk aan het zwembad gelegen.

Ik ben zeker nog niet klaar met Madagaskar en ben benieuwd wat er in het Noorden allemaal nog te zien is. Rest me jou te danken voor de fijne samenwerking en hulp.

Groeten,

Jan 


Ron en Jan :

  ----- Original Message ----- 
From: Jan
To: Tsara Travel
Sent: Sunday, August 25, 2019 9:19 PM
Subject: Re: Weer thuis
Hoi Myriam,

We zijn weer thuis en druk bezig met het uitzoeken van de foto’s voor een album. We hebben genoten van de reis. Het landschap is prachtig en heel afwisselend, de natuur en de dieren geweldig en de mensen heel vriendelijk. Zijn wel geschrokken van de armoe in het hele land. Een upper klas bijna niet gezien. Hoe mensen zo rond moeten komen en dan vriendelijk tegen je zijn.

Dat het eerste hotel op Ile Saint Marie zowat naast het vliegveld lag kwam ons wel goed uit, omdat het daar drie dagen alleen maar geregend heeft. De chauffeurs en auto’s stonden overal netjes klaar en hotels regelde dat je op tijd aanwezig was. Onze chauffeur was heel vriendelijk, reed fantastisch en was heel voorzichtig. Hotels waren prima,maar een kleine tip: het laatste hotel raakt erg gedateerd en er zijn aardig wat mankementen. We hopen je op de beurs in Den Haag te zien en vertellen iedereen nu zeker naar Madagascar te gaan, omdat het nog puur is.


Groetjes Ron en Jan 


Ingrid :

 

    ----- Original Message -----
    From: Ingrid Reneerkens
    To: Tsara Travel
    Sent: Friday, August 16, 2019 11:51 AM
    Subject: Re: Weer terug
Goedemorgen,

Het was een indrukwekkende en intensieve reis. We hebben genoten !
Wat een prachtig eiland. We zijn zeer tevreden over Tsara Travel en zullen dit, indien anderen naar Madagascar willen reizen, Tsara Travel zeker aan bevelen !!!

    Groetjes Ingrid 


Nikkie en David :

 
    ----- Original Message -----
    From: Nikki Ploeg
    To: Tsara Travel
    Sent: Friday, August 23, 2019 3:45 PM
    Subject: Re: Weer thuis , en mooi weer!

Hoi Myriam,

We hebben echt 4 geweldige weken gehad op Madagascar en vonden het jammer dat het weer voorbij was. Willen zeker in de toekomst nog terug voor het noorden/ zuiden. Ondanks dat we onderweg gewaarschuwd werden door andere toeristen over de veiligheid richting de Tsingy en tussen Isalo en Tulear, hebben wij ons echt geen moment onveilig gevoeld. Ook de afsluiting in Mangily bij Bamboo club was perfect. We hebben daar echt twee dagen kunnen luieren. We vonden het ook heel fijn dat je zo goed bereikbaar was toen onze vlucht vanaf Sainte Marie geannuleerd was en dat alles zo snel omgezet was en er een passende oplossing was!

Wat wel een beetje vreemd verliep was de vlucht van Tulear naar Tana. Deze zou in eerste instantie gaan om 12.55u. Onze chauffeur is voor de zekerheid op de dag dat we aankwamen in Mangily met ons naar het Air Madagascar bureautje gegaan in Tulear. Daar hoorde we dat de vlucht vervroegd was naar 9.35u. Helemaal prima natuurlijk. Toen wij 19/8 aankwamen op het vliegveld in Tulear om in te checken, kregen we te horen dat onze vlucht last minute geannuleerd was. We hebben toe besloten op het vliegveld te blijven en te wachten op meer informatie, wat beetje bij beetje kwam ook vanuit andere toeristen die ook niet wisten dat de vlucht geannuleerd was. Uit eindelijk is het allemaal goed gekomen en zijn wij om 16u richting Tana gevlogen waar weer een taxi klaar stond om ons weg te brengen naar Grace House.

De bus van Morondava naar Antsirabe hebben we zelf geregeld bij het Cotisse kantoortje in Morondava. Heb bij het kopen van het kaartje aangegeven dat we er in Antsirabe uit wilden, en dat was prima. De chauffeur was er ook van op de hoogte en bij het inpakken van de bus gingen onze tassen achter in i.p.v. boven op de bus. Dat was helemaal geen probleem.

    Groetjes Nikki en David
    


Micha, Aline, Wenne & Linde :

 
    ----- Original Message -----
    From: Micha de Kromme
    To: 'Tsara Travel'
    Cc: 'Aline van Bokhorst'
    Sent: Sunday, August 25, 2019 11:43 AM
    Subject: RE: Weer thuis


    
Salame Myriam,

Dank je wel voor je berichtje en die leuke ‘’welkom thuis’’ kaart.

We merken allebei -mede door het alweer opgeslokt te zijn geworden door o.a. werk- dat we nog best wat te verwerken hebben qua impressies en gevoelens. Want wat was het een prachtige reis! Je meldde dat geduld en flexibiliteit eigenschappen zijn die nodig zijn voor een prettige reis en je had gelijk. We werden de eerste week behoorlijk als gezin op de proef gesteld (je weet het wellicht nog…, koffer kwijt, vlucht vertraging, wagenziekte, buikgriep, etc.), maar toen we ons daar eenmaal doorheen hadden gewurmd kwam ook langzaam maar zeker meer ontspanning en relativering. We hebben zo ontzettend genoten van de Tsingy’s, de Baobabs, de hike locale, de Indri’s in Perinet NP, het Palmarium, de jumping whales richting Ile Sainte Marie en ons verblijf in Tipaniers Lodge aldaar. Onze meiden hebben we zien opleven in de Kirindy Lodge (eerste ontmoeting met lemuren), van de kameleons in Pereiras, het contact met Rivo (onze 2e chauffeur) en het verblijf Palmarium en Tipaniers lodge. De zeeën en de meren waren heerlijk, de zwembaden -wanneer aanwezig- waren gewoon te koud om te kunnen genieten na inspanning.

Jouw adviezen om de reis in te korten, binnenlandse vluchten te verwerken en op sommige plekken wat langer te verblijven waren echt spot on. Achteraf hadden we wellicht wat relaxter moeten starten, Tana niet 3x aan willen tikken en ons moeten voorbereiden op het feit dat we tijdens het onderweg zijn met auto, bus of boot geen mogelijkheden hadden om te lezen, een spelletje te spelen etc. Dat lieten de wegen nou eenmaal niet toe en we zijn altijd langer onderweg geweest dan in de planning stond (op de rit van Tamatave naar Mohambo na). Medicatie tegen wagenziekte / zeeziekte was ook handig geweest om aan te schaffen, onze vergissing. De boot naar Ile Sainte Marie zou anderhalf uur duren, dus toen wij om 7.30u opgehaald werden om richting de boot te gaan dachten wij rond het middaguur al in de Lodge te kunnen zijn…, de boot ging pas om 13u…, de tocht duurde bijna 4 uur (wel jumping whales gezien! Wauw!) en het was al richting zonsondergang toen we aankwamen in de (prachtige) lodge. Nu hadden we op Ile Sainte Marie gelukkig nog genoeg tijd, maar tijdens onze travel gebeurde het regelmatig dat we lang moesten wachten, niet precies meekregen wat ons te wachten stond, dat maakte het wat onzeker.

Onze chauffeur aan de westkust de eerste week, hele aardige kerel overigens, sprak geen Engels, dus met basis Frans werden we ingelicht en vaak verkeerd begrepen. Met Rivo, de 2e chauffeur was dat prettiger. Alles wat overigens vooraf door jou was geregeld klopte prima, we werden altijd opgehaald en/of verwacht, de vouchers (we moesten in het begin een beetje om de stapel vouchers lachen :-) klopten in die zin helemaal. Het Malagassische tempo was af en toe onnavolgbaar…

De plekken die jij voor ons had gereserveerd om te verblijven waren allemaal prima (en soms zelfs overweldigend mooi) qua locatie, hygiëne en prettige medewerkers. Op een aantal plekken hebben we wel slecht of soms niet geslapen, onder andere de bedden in de homestay (hike locale), maar ook Hibiscus Lodge bijvoorbeeld (welke echt prachtig gelegen is) waren keihard, als een plank. Overigens hebben onze meiden wel slaapmeters gemaakt alsof de puberteit al jaren ingezet was :-). Wij vonden kamp Croco, de hike locale en Palmarium heel bijzonder en alle gidsen in de door ons bezochte parken waren ontzettend hartelijk en goed. Het klimmen in de Tsingy’s was echt tof en toen we na ruim 4 uur zoeken in de jungle van Perinet NP eindelijk een Indri familie mochten spotten voelden we echt een soort van beloning voor gedane moeite, iets wat we onze meiden graag meegeven (over het algemeen wordt je beloond wanneer je ergens moeite voor doet, maar zeker wanneer het natuur betreft, heb je het niet altijd zelf in de hand…). De afsluitende dagen in Tipaniers Lodge waren echt heel fijn, prachtige afsluiter!

Myriam, ontzettend bedankt voor jouw inzet en inbreng omtrent onze travel op Madagaskar. Doordeweeks is het wat lastig i.v.m. werk, maar mocht je ook op zaterdag gebeld kunnen worden, dan zouden Aline en ik je erg graag nog even spreken om je persoonlijk te bedanken. Wellicht heb je nog vragen aan ons over bepaalde ervaringen welke jou weer benodigde info geeft.

    Met Sportieve Groet
    Micha, Aline, Wenne & Linde
    Lelystad
    


Erik en Saskia :

 
  
----- Original Message -----
From: Henrita Footwear
To: 'Tsara Travel'
Sent: Monday, July 15, 2019 7:47 PM
Subject: uitgebreid verslag

Hoi Myriam,
Hierbij het verslag van onze geweldige vakantie en belevenis!

De vlucht naar Tana verliep soepel en zonder problemen. De volgende ochtend weer heel vroeg uit bed om naar het vliegveld te gaan. Onze chauffeur (Nanthy) liep mee. Bleek de vlucht verzet te zijn en 4 uur later te gaan naar Tulear. Ondanks dat we wisten dat deze luchtvaartmaatschappij er om bekend staat was dit toch een domper. Dit hield in een halve korter om aan het strand te chillen. Nanthy stelde voor om een rondje door Tana te doen met oa een uitzichtpunt. Prima oplossing.…

Aangekomen in Tulear werden we keurig opgewacht door de chauffeur van het hotel. Het was nog een heel eindje rijden. bij het hotel werd ons gevraagd of we wilden lunchen, want die tijd was eigenlijk voorbij. We hebben toch heerlijk gegeten. Iedere keer bij lunch en diner was er keuze uit 3 voor, 3 hoofd en 3 nagerechten. Bovendien stond er iedere keer wat anders op het bord. Heel bijzonder! Het eten was prima en de locatie en accommodatie waren top. Voor jou een plek om te onthouden, lijkt ons…

’s Middags was het windje nog best fris. Toch maar een trui aan, dit hadden we niet verwacht. De volgende ochtend gingen we snorkelen. Het vervoer was een grote verrassing. We hebben vaker gesnorkeld en dan word je met een motorboot naar de juiste plek gebracht. Aan boord kan je dan nog alles rustig aan doen en eventueel even bijkomen. Nu werden we echter met zo’n traditionele zeilboot (piroque) vervoerd. Dit houdt in zitten op een plankje en niet zoveel ruimte om bijvoorbeeld je flippers aan te doen. Het ging allemaal prima! We hebben niet zo heel veel gezien en dan alleen kleine visjes. We hadden een zwemsuit aan, tegen de kou. Dit was geen overbodige luxe. Na 1½ uur stopten we ermee. Saskia was door en door koud en rilde als een rietje. Eerst nog naar de kant zeilen. We hadden dit niet willen missen en zeker de zeilboot niet!! Bij de lodge aangekomen had Saskia een (lange) warme douche nodig en nog een klein uurtje in de zon, zo koud was ze. ’s Middags hadden we afgesproken om naar het spiny forest te gaan. Hier met een gids rondgelopen en aangegeven dat ik gek ben op vogels. De gids ging gelijk bellen en later bleek iemand het park door te zoeken naar vogels en andere dieren. Aan het eind van de wandeling waren er zelfs 3 gidsen voor ons in de weer. Weer een leuke ervaring, met een paar vogels en wat andere dieren.

We vertrokken om 5 uur. De gids had aangegeven dat dit zeer ongebruikelijk is, maar het kon wel. In het donker rijden is niet aan te raden, maar een uurtje durfde hij wel aan. ’s Avonds hadden we een ontbijt gekregen en een extra ledlamp, omdat er geen stroom is. Allemaal prima geregeld. De reis ging eerst naar Zombitse, waar we een paar uur gewandeld hebben met 2 gidsen. 1 Gewone en 1 vogelgids, zeiden ze. Nu weer een paar vogels gezien, maar viel niet mee. Ook zagen we een paar (schattige) lemuren. Aan het eind liepen we nog naar een uil, omdat ik had aangegeven verzot te zijn op uilen. Mijn ervaring van vorige vakanties is dat uilen vaak op een plek zitten die je normaal nooit ziet/vindt maar de gids wel weet. Daarom geef ik altijd aan dat ik vooral graag uilen wil zien! Na de wandeling een stukje rijden voor de lunch. Hier stond ook weer een “schoolbord” met de gerechten. Omdat het in Frans geschreven was probeerde de ober het ons in het Engels uit te leggen. Allebei onze keuze kenbaar gemaakt. Tegen Saskia zei de ober, sorry maar ik weet niet of dat er is. Wij denken, dan vraag je het even. Dat gaat hij uiteindelijk doen, het is er niet meer. Wij denken dat het uit beleefdheid is om niet gelijk te zeggen dat het er niet is. Dit ervaren we later nog een keer. Na de lunch rijden we door naar Isalo. Ik vraag aan de chauffeur of hij weet waar “het raam van Isalo” is. Dit weet hij en ik geef aan dat ik de zonsondergang daar wil fotograferen. Hij adviseert om dit de volgende middag te doen, wij hebben meer vertrouwen om het deze dag te doen, omdat de volgende dag een lange wandeling gepland staat. Geen probleem. Daar aangekomen lopen er nog zo’n 15 andere toeristen (in de weg, haha). De volgende dag hoor ik van de gids dat er in het seizoen zomaar 150 tot 200 mensen staan. Wij blij dat het nog geen hoogseizoen is! We spreken de man van het resort nog, blijkt een Nederlander te zijn. Hij is druk bezig met bomen planten om natuur te herstellen.

Sommige dagen in de auto zijn lang, maar desondanks vervelen we ons geen moment. Het leven is zo indrukwekkend, met leuke, ontroerende, grappige en zielige dingen. Zoals een varken achter op de fiets, of winterjassen, mutsen en omgeslagen dekens tegen de “kou”.Af en toe vallen ook mijn ogen dicht van vermoeidheid, haha. Verder zijn de landschappen ook zo mooi, dat je blijft kijken en zeer divers.

We spreken af om de lange wandeling te doen van 6 uur en krijgen hier geen spijt van. Het is een prachtige wandeling met een hele leuke en lekkere lunch. Aan de hand van de foto’s zal je wel zien wat we allemaal hebben gezien, maar ik was hier vooral blij met 2 uilen, een hop en de “dansende’ sifaka. Na de lunch verder gelopen naar de blue en black pool. De blauwe mocht je niet in, de zwarte wel. Omdat het winter is verklaard de gids iedereen voor gek die er in gaat. Wij zijn graag gek, maar het is echt HEEL koud. Wel een zeer leuke ervaring en prachtige wandeling en dag. En gelukkig hebben we het filmpje nog, pff.

De volgende ochtend weer vroeg op pad met de auto. De stop bij Anja is in meerdere opzichten weer de moeite waard. We kunnen kiezen uit verschillende wandelingen. Wij kiezen een wandeling die qua tijd er tussen in zit. Met uitzicht en grot. We zien meerdere kameleons, een ijsvogel en nog wat andere vogels. En natuurlijk heel veel ringstaartmaki’s. De wandeling verbaast ons weer. Zijn er wel regels en wetten op Madagaskar? We moeten op rotsen lopen zonder enige vorm van beveiliging. Ik ben zeker geen held, maar vind het tof dat ik het heb gedaan. Maar goed, wij verbazen ons wel hoe het gaat. Hetzelfde geldt voor al die kinderen die langs de weg lopen. Bijna geen kind holt, we hebben er absoluut geen 1 over zien steken en bij water kunnen ze ook hun gang gaan. En dan lijkt het niet uit te maken hoeveel jaar ze zijn. soms denk, dat kan toch niet, maar vaak denken we ook hadden we hier thuis maar de helft van de regels die we hebben! En dan weer naar de lunch gevolgd door de rit naar Ranomafana. Hier aangekomen regent het behoorlijk, maar ja het is een rainforest. We zijn toch echte Hollanders en vragen of het de volgende dag droog is, kleine kans. Rond 18.00 uur, hebben we de nachtwandeling. Ongelooflijk hoe ze de dieren kunnen spotten! Verschillende soorten gezien, met de muislemuur als hoogtepunt. Het miezert een beetje en uiteindelijk is het droog, maar niet onder de bomen. We hebben een fantastische kamer en een heel groot bed, ook in de breedte.

De volgende ochtend om 8 uur bij de ingang voor een wandeling van 4 uur. Zowel de chauffeur als ook alle gidsen zijn altijd op tijd! Dat ervaren wij als heel bijzonder, maar super aangenaam. We beginnen met miezer en in de loop van de ochtend wordt het steeds droger. We zien 5 lemuur soorten en wat andere diertjes. Een prachtige wandeling, maar wel heel pittig. Maar super blij dat het me allemaal lukt. Rond 1300 uur zijn we bij het resort. Snel een anders tenue aan en naar het dorp voor de lunch. Hier staan alleen binnen tafels om te eten. Saskia geeft aan graag buiten te eten, geen probleem! Nanthy regelt het en zet samen met de bediening een tafel met 2 stoelen buiten, heerlijk. Na de lunch naar de warmwaterbron. Een belevenis op zich. Het is zondag en dit keer zijn wij de bezienswaardigheid. Maar het water is heerlijk en je wordt nauwelijks lastig gevallen, wat een fantastische mensen die malagasy! We hadden ook niet verwacht dat de bron in een “normaal” zwembad zou uitkomen. De temperatuur is zo aangenaam dat je hier echt uren in kan blijven. En de zon schijnt heerlijk. Bij het resort kunnen we ook in de zon zitten en wat drinken.

De volgende ochtend naar Antsirabe. Onderweg stoppen we in Ambositra om bij een houtbewerker langs te gaan. Wat een fantastisch werk levert deze man. Hij maakt van verschillende soorten en kleuren hout een soort puzzel en op die manier een “schilderij”. Daarna naar ons hotel in Antsirabe. We geven aan dat we de chauffeur de rest van de dag niet nodig hebben. We lopen zelf een klein stukje rond het hotel en gaan dan even chillen. De volgende ochtend moeten we weer vroeg op pad en dan is er nog geen ontbijt. Nanthy regelt dat we toch ontbijt krijgen. Ons wordt beloofd dat dit klaar staat in de receptie. Het is voor ons vreemd dat het in de receptie staat omdat 1 deur verder het restaurant is. Maar we eten dus lekker in de receptie en dat maakt mijn verhaal toch weer wat leuker… de reis verloopt weer prima, wat zijn we blij met Nanthy, onze chauffeur. We hebben ons niet 1 keer onveilig gevoeld of het spannend gevonden. Terwijl er toch heel vaak ingehaald moet worden. Ook de andere weggebruikers zijn relaxed. Als iemand wil inhalen dan geven ze gewoon aan wanneer het kan. Als je dan toch moet afremmen voor een tegeligger, ach dan is dat zo. Er wordt niet over gemopperd. Onderweg stoppen we bij Pereiras. Geweldig om de kameleons hier zo goed te bewonderen. Zeker ook goed voor het fotoalbum! Dan door naar Andasibe.

In de avond weer een nachtwandeling. En de volgende ochtend op zoek naar de Indri. We gaan extra vroeg op pad in de hoop nog vogels te zien. Helaas zien we de eerste 2 uur niets. Daarna wel de Indri, bamboe lemuren en andere soorten. Maar het grootste spektakel komt van de oranje sifaka’s. we zijn een groep op het spoor en volgen ze. Net als de andere gidsen wordt ook deze steeds gedrevener, wanneer ze zien dat ik mooie foto’s maak. Op een gegeven moment spelen 2 jonge sifaka’s met elkaar! Dit schouwspel volgen we zeker een kwartier. Ze rollenbollen door het bos heen. Moelijk voor een knappe foto, maar Saskia heeft leuke filmpjes met de gopro gemaakt. Dan wil eentje weg en trekt de ander hem weer terug aan zijn staart, fantastisch, wat treffen we dit zeg!

Tussendoor nog even een opmerking over iedere accommodatie in het algemeen. We hebben het overal prima gehad en heerlijk gegeten. Dat geldt ook voor de lunch onderweg. Wij vonden Hibiscus wel wat minder, wat betreft de lodge en het eten. De ligging is wel weer geweldig!

De volgende dag moet het gebeuren. Eerst naar de havenstad, waar we een lunch nuttigen. En dan over de onverharde weg. Weer een belevenis op zich. De gaten en kuilen zijn zo groot dat je soms wordt ingehaald door een fietser. De week ervoor heeft het de hele week geregend, wij zijn blij dat de weg nu zo goed als droog is. Moe arriveren we in het hotel, waar we even een stukje wandelen over het strand. Ik zie 2 ijsvogels, helaas niet kunnen fotograferen. En een lemuur op het strand die een hond uitdaagt. Nanthy denkt dat we een grapje maken omdat hier nooit lemuren zijn. dit keer ben ik serieus.

De volgende ochtend na het ontbijt worden we weggebracht door het hotel. We zijn ruim voor 10 uur en kunnen daar zitten. We zijn blij dat de boot in ieder geval gaat, want dat is niet altijd gezegd. Helaas vertrekt hij pas om 11.30 uur. De volgende tegenvaller is de wilde zee en het feit dat de overtocht ruim 3 uur in beslag neemt. Toch nog eens de beschrijving gelezen, nee hij hoort echt ruim een uur te duren. Eindelijk aangekomen worden we netjes opgewacht. Ons wordt gevraagd of we al hebben geluncht, want die tijd is voorbij bij het resort. We nemen een kleine lunch in de plaats. Allebei nemen we crepes, heerlijk. En we zijn eigenlijk wel blij dat het op deze manier niet zo’n grote lunch is, want we eten wel erg veel en 2 keer warm op een dag. Na de lunch is het nog wel een stuk rijden. daar aangekomen worden we aller hartelijk ontvangen met een rondleiding en een welkomstdrankje. Wat een geweldige plek is dit! De eigenaar zegt van kleinschalig te houden en daarom zijn er slechts 5 huisjes.

De volgende ochtend rijden we naar hotel Libertalia voor de walvistoer. Dit hotel hadden we in eerste instantie bedacht. Nu we in het andere hotel zitten en dit zien zijn we heel blij dat het is veranderd!! De steiger bij Libertalia moeten we over om naar de boot te kunnen. De begeleidster waarschuwt dat er slechts 4 mensen tegelijk over de steiger mogen lopen… dan de walvis trip. Het is nog net geen seizoen, maar we gaan ze zeker zien, wordt ons beloofd. We zien ze ook gelijk, maar wel heel ver weg. Tijdens de rest van de trip komen we verschillende walvissen tegen. Meestal vrij ver weg en 1 keer 2 tegelijk maar verder steeds 1. De kapitein geeft aan dat we niet te dichtbij kunnen komen omdat de zee te wild is. Het mag de pret niet drukken, ik heb geweldige foto’s en vooral de beleving is ongelooflijk. Het feit dat zoveel gewicht helemaal uit het water kan komen, bizar. En de plons daarna is ook fantastisch. Ik hoopte zo om dit te zien tijdens de vakantie en het is gelukt!

Na de tour lunchen we weer bij hetzelfde restaurant. Saskia weer crepes en ik een omelet. Aan 1 kant zijn de eieren nog rauw, dus niet zo’n goed idee. Maar het is goed gegaan. De volgende dag is het heerlijk weer. We kunnen met een tuctuc naar het noorden of een wandeling naar het oosten en weer terug. We hebben zoveel gezien en gedaan deze vakantie dat we ervoor kiezen om bij het hotel te blijven. We hebben een heerlijke rustige dag en ik krijg nog een ijsvogel als extraatje op de foto. Er was nog een optie voor een uitje en dat was naar het eilandje Ille aux nattes. Dit willen we wel heel graag, maar dat doen we de laatste dag. We gaan dan op tijd daar naar toe en hebben nog heerlijk een ochtend op dit paradijselijke eiland. Als we in bed liggen wordt er op de deur geklopt. Het resort verwacht de volgende ochtend nieuwe gasten en die komen met hetzelfde vliegtuig die wij naar Tana nemen. Echter is de tijd weer veranderd en gaan we nu al om 9 uur de lucht in ipv 3.30 uur. Dat is toch wel erg balen!! Nu moeten we al vertrekken voordat de keuken open is voor ontbijt. Ik vraag of we dan iig wel iets kunnen eten, al is het maar een banaan. Dit wordt ons toegezegd.

De volgende ochtend zit het restaurant op slot. Keurig op tijd komt onze chauffeur aangelopen. Ik vraag naar het ontbijt en hij zegt, ja in het huis. We stappen echter de auto in en rijden weg. Nou ja, het zal wel, dan eten we wel wat op het vliegveld of zo. Na een kwartiertje rijden stoppen we bij een oudere man die langs de weg staat met een rieten tas. Deze geeft hij aan de chauffeur en hier blijkt ons ontbijt in te zitten. We mogen het opeten op het vliegveld. Daar aangekomen genieten we van ons ontbijt in de auto. Met thee, brood, fruit en cake. Geweldig! Dus na ontbijt bij de receptie nu een romantisch ontbijtje in de auto, haha. Op het vliegveld bel ik Nanthy om te melden dat de tijd veranderd is. Hij zal zorgen dat hij op tijd is. De vlucht verloopt goed, we vetrekken wel ruim een uur te laat. Aangekomen in Tana staat Nanthy ons op te wachten en gaan we met elkaar lunchen. Daarna brengt hij ons naar het hotel en gaan we in de tuin van de zon genieten. ’s Nachts worden we naar het vliegveld gebracht en na een lange reis komen we weer veilig aan in Aalsmeer.

Dit is mijn verslag van een geweldige vakantie en ervaring. We hebben overal van genoten. De wandelingen, de landschappen, de dieren de hotels, maar vooral van de mensen. Om te beginnen Nanthy, onze chauffeur, maar ook alle gidsen en de mensen in de resorts. Verder ook de mensen onderweg. Weinig bedelen en als je nee zegt dan haken ze ook af. En iedereen op tijd. Ik kan blijven schrijven, maar wil nog afsluiten met het laatste resort. Voor ons was dit een verbetering tov Libertalia. Het enige nadeel is dat het een stuk noordelijker ligt. Dus veel meer in de auto. Vanaf de boot, naar de walvistrip en naar het vliegveld. Voor ons was dat het absoluut waard en we willen je hierop speciaal op wijzen omdat wij het een top locatie vonden!

Heel erg bedankt voor het organiseren van deze onvergetelijke reis.

Groetjes uit Aalsmeer,
 
Erik en Saskia 


Els en Gert :

 
  
  ----- Original Message -----
To: Tsara Travel
Sent: Tuesday, November 27, 2018 9:56 PM
Subject: Re: Weer thuis in Nederland

Hallo Myriam,
Ja, we zijn alweer een weekje thuis en proberen weer te wennen aan de temperaturen hier....... We hebben een fantastische reis gehad. Het is een prachtig land en de mensen zijn heel vriendelijk en benaderbaar. Bovendien is het door de kleding nog heel kleurrijk, wat we de afgelopen 20 jaar in grote delen van Afrika langzaam hebben zien verdwijnen. De route was prima en de natuurparken waren zeer mooi. (jammer dat het zo snel naar de knoppen wordt geholpen met al dat kappen, afbranden e.d.) Dat de reis bijzonder geslaagd is is mede te danken aan onze fantastische chauffeur. Hij reed niet alleen goed, maar was zeer zorgzaam, regelde van alles voor ons en vooral de vogelgidsen die hij steeds vooraf voor ons regelde waren uper. Hierdoor heb ik ook veel van wat ik wilde zien ook daadwerkelijk gezien. We hebben veel gereisd en de nodige chauffeurs gehad, maar hij sprong er echt bovenuit! De laatste twee dagen hadden we Jimmy, omdat Rivo alweer aan zijn volgende reis moest beginnen. De auto was ook heel comfortabel om in te reizen. Hoewel je bijna overal wel landbouw ziet en niet de indruk krijgt dat er in grote delen honger geleden wordt is de armoede in sommige delen (zoals het laatste stuk van onze route naar Tulear) schrijnend. De onderkomens waren zeer wisselend qua luxe, maar doorgaans lekker dicht bij de natuurparken gelegen. Hotel de la Plage vonden we achteraf niet zo'n goede keuze, omdat er eigenlijk niets te doen was. Er stond te veel wind om te gaan snorkelen en het bezoek in de middag van de tweede dag aan het Parc de baobabs was ronduit teleurstellend. Een ongeïnspireerde gids die ons van baobab naar baobab voerde en het bordje voorlas dat bij de boom stond. Naast bomen hebben we verder ook vrijwel niets gezien, zeker geen vogels. Waarschijnlijk had ik om vogels te zien beter vervoer kunnen regelen om er 's morgens vroeg naartoe te gaan, maar die mogelijkheid hadden we toen niet meer. Ik heb veel met de camera in de mooie tuin van het hotel doorgebracht. Ook het hotel bij Mahajunga was qua verzorging en qua bungalow prima, maar achteraf hadden we liever in de stad zelf gezeten, want bij het hotel was verder ook niets te beleven. We zijn natuurlijk wel met een taxi naar de stad gegaan, want daarom hadden we Mahajunga in de reis opgenomen. Voor de vogels was een hotel wat dichter bij de mangrove waarschijnlijk interessant geweest, want daarvan heb ik nu niets gezien, terwijl ik vanuit het vliegtuig zag dat er uitgebreide mangrovebossen ten zuiden van de stad lagen.. Mantasoa Lodge was een hele leuke plek. Het stikte er van de vogels in de tuin, dus de korte tijd dat we er geweest zijn heb ik me er prima vermaakt. La Terrace in Ampefy vonden we wel erg spartaans voor het laatste hotel in een rondreis. Samengevat: een heel geslaagde reis in een boeiend land met een fantastische bevolking. We hebben ons prima vermaakt.
Hartelijke groeten,

Els en Gert Bouwmeester


Paula en Bea :

 
   
To: Tsara Travel
Sent: Friday, November 02, 2018 4:45 PM
Subject: Re: Weer thuis

Salama Miryam,
 
We hebben een prachtige reis beleefd. Alles was perfect georganiseerd en Leonard (onze gids/chauffeur) was geweldig goed, heel behulpzaam en vriendelijk. Leonard voldeed aan al onze wensen en nam geen risico’s.
 
Wij hebben genoten!
 
Met vriendelijke groet

Paula en Bea
   


Ad, Yessi en Silvia :

 
   
----- Original Message -----
To: Tsara Travel
Sent: Thursday, September 27, 2018 4:18 PM
Subject: Re: Terug in NL

Goedemiddag Myriam,

Laaiend enthousiast zijn ze over de ervaringen op Madagascar. Alles was tot in de puntjes goed verzorgd, van chauffeur, route, overnachtingen timing enz. (waarvoor mijn en hun dank aan jou) Tijdens hun reis werd ik dagelijks dmv prachtige foto's en enthousiaste berichten op de hoogte gehouden, waarbij ik soms dacht hm waarom ben ik hier en niet op Madagascar. tikje jaloers was ik af en toe wel.

Maar hij staat op mijn bucketlist, en voor Ad is het geen moeite om nog eens te gaan!! (en wij weten bij wie we dan moeten zijn om het te laten organiseren...)


Hartelijke groeten van Ad, Yessi en Silvia 
en wie weet tot ziens!!
  


Jan Jacob :

 
---- Original Message -----
To: "Tsara Travel" 
Sent: Saturday, August 25, 2018 5:53 PM
Subject: Re: Weer thuis

Ha Myriam,

Wij hebben genoten van onze reis. Met name Tsingy en Isola en het kleine Anja park vonden wij erg bijzonder en mooi. Ranomafana vonden we eerlijk gezegd wat tegenvallen en behoorlijk toeristisch. Wel hebben we daar in het stadje ‘s avonds op een groot laken via een beamer tussen heel veel locale bewoners de WK finale voetbal gevolgd. Dat was een zeer mooie ervaring. Sainte Marie is ons ook goed bevallen, maar wij vonden het hotel te ver weg gelegen van diverse activiteiten. Erg indrukwekkend waren de uit het water springende walvissen. Onze walvistocht was minder succesvol vanwege de harde regen en hoge golven. De weersverwachting was daar voor alle dagen uiterst slecht, maar het weer viel uiteindelijk gelukkig mee.

De catamarantocht was heerlijk en relaxed en onderweg zijn we op mooie plekjes gestopt om oa te snorkelen. Op Nosy Be hebben we nog een halve dag een vistrip gemaakt op sailfish. Dat was ook erg leuk. Het vele rijden was best vermoeiend en het schoot vaak niet op. We waren weliswaar gewaarschuwd, maar het viel toch wat tegen. Onze chauffeur Thierry was uitstekend en erg prettig, daar hadden we het echt mee getroffen.

We kijken terug op een boeiende vakantie. Het was verbazingwekkend hoe primitief de bevolking leeft en hoe inefficiënt alles gaat en hoe gebrekkig de infrastructuur is. Misschien is dat laatste ook juist wel goed voor behoud van het natuurlijke landschap.

Ik dank je hartelijk voor al het werk dat je voor ons hebt verricht.


Groet,
Janjacob
  


Edward, Hilde, Joris :

 
----- Original Message -----
To: 'Tsara Travel' 
Sent: Tuesday, July 31, 2018 8:03 PM
Subject: Vakantie Madagascar Juli 2018

 Beste Myriam,

 
Hierbij willen we jou hartelijk danken voor de piekfijne organisatie van onze reis naar Madagascar !

We zijn in het bijzonder gecharmeerd door de inzet, bekwaamheid en kennis van Dani; onze chauffeur en perfecte gids ! Hij verdient een dikke pluim en wij wensen hem een prachtig leven en mooie carrière toe ! Wij zullen het zeker niet nalaten om Tsara Travel en Dani alsook Ridza (chauffeur van de eerste dagen) aan te raden bij vrienden en collega’s.

Madagascar verdient om meer toeristen over de vloer te krijgen ! Wij hebben er alvast erg van genoten !


 Met vriendelijke groeten,

Fam. Vander Linden – Dekerf

Edward, Hilde, Joris
  


Els en Thijs :

 
Sent: Thursday, July 26, 2018 7:07 PM
Subject: Re: Weer thuis

Salama Myriam,

Het was een geweldige vakantie!! Wat een prachtig land, schitterende natuur, gastvrije mensen en een top chauffeur (Haja Andriami). Ook hele fijne hotels en lodges waar we verbleven hebben. Het Plumeria hotel was een meer dan goed alternatief voor het Colour café.

We waren ook erg blij met de verhouding 10 dagen reizen, 7 dagen resort. Princesse Bora maakte het een echt huwelijksreis!! Super bedankt voor het plannen van onze reis!! We vonden het geweldig. Mocht je nog vragen hebben of een review ergens van willen dan horen we dat graag.


Veloma,
Els en Thijs Kruithof  
  


Annemiek, Ton, Noud en Marijn :

----- Original Message ----- 
Sent: Thursday, October 12, 2017 12:28 PM
Subject: Re: Vraagje


Hallo Myriam,

Afgelopen dinsdagavond zijn we teruggekomen van een fantastische reis waar we met enorm veel plezier aan terugdenken. De geweldige organisatie heeft hier een heel grote bijdrage aan geleverd.

Vanaf onze aankomst op Antananarivo werden we verwelkomd door Fitsia; een lieve enthousiaste jongen die ons het eerste gedeelte van de reis heeft begeleid. Alles was tot in de puntjes geregeld en hierdoor kan je extra genieten van alles wat er op je af komt.

De eerste indruk was schokkend; de armoede en de geuren kwamen hard binnen, ook al hadden we natuurlijk al veel beelden op internet en in boeken gelezen en gezien. Wat een enorm verschil met de accommodaties waar wij in mochten verblijven. Allen helemaal top!

Fietsen in Antsirabe, bomen klimmen in Mitsino Parc en een bezoek aan Mantadia park (waar we nog een behoorlijke slib maakten die net goed afliep) als hoogtepunten daar. Pluim ook voor Le Bois Vert met voortreffelijke service (taxi, ontbijt s'nachts, hulp koffers s'nachts).

Niet helemaal duidelijk was dat we bij aankomst in Diego Suarez niet opgehaald werden door onze nieuwe gids, maar door een taxi. Die middag hebben we zelf onze weg moeten vinden en dat was wel even lastig.

De volgende ochtend vervolgden we onze reis met Severina; onze Duits ( i.p.v. Engels) sprekende gids en een chauffeur. Ook dit keer hele aardige mannen die enorm hun best deden het ons naar de zin te maken.

De weg naar Ankarana was een pittige. De rode tsingy hebben we voorbij gereden omdat dit in combinatie met Akarana Parc niet in een dagschema pasten. De oase van rust in Ankarana Lodge met een verfrissende duik in het zwembad was heel fijn. Bij aankomst in Ankify lag onze boot klaar en we voelden ons wederom omarmd door een geweldige luxe.

Ook daar weer werd er op ons gewacht en binnen een half uurtje waren we in l'Heure Bleu. De volgende twee ochtenden hebben Ton en de twee kinderen de openwater duiken gedaan en hun duikbrevet gehaald.

Wij (ik snorkelend) hebben bij Nose Tanikely waanzinnig veel gezien onder water. De laatste dag op Nose Be hebben we 4 scooters gehuurd en hebben een rondtocht door het eiland gemaakt. Machtig mooi!

Onze reis op Nose Komba afsluitend, met ook hier weer een ochtend duiken en een dag naar het 'grote dorp' en onderweg snorkelen maakte het onvergetelijk.

We willen je bedanken voor alle goede zorgen! Het was fantastisch!!!!

  

Hartelijke groeten,

Annemiek, Ton, Noud en Marijn


Els en Thijs :


----- Original Message ----- 
From: Silvia Otjes
To: Tsara Travel
Sent: Sunday, October 01, 2017 7:30 PM
Subject: Re: Weer thuis

Hoi Myriam,

We hebben het heerlijk gehad in Madagaskar. Heel mooi land en hele vriendelijke bevolking. We zijn ook zeer tevreden over onze gids Rina, heeft het super goed gedaan en sprak een behoorlijk beetje engels. De hotels waren ook goed. We waren zeer te spreken over camp tsara! was een super uitstapje naar het gebergte. In Toliara, was de beheerder van caliente beach zeer verrast dat we nog doorgingen naar Ifaty en hij zou jou in november ompraten om gasten bij hem te laten omdat daar ook genoeg te doen is. Hij was zeer gastvrij en het is een mooi (en duur) hotel, maar wij willen je nog meegeven dat voor ons Ifaty heel leuk is geweest. Bamboo club was gezellig en er was genoeg te doen. Het hotel in Isalo (les toiles) vonden we de minste, maar dat kwam misschien ook omdat we de enige gasten waren in het hotel. Hoewel de bungalows erg klein zijn. De ligging is echter wel perfect en het zwembad is natuurlijk ook prettig.

Al met al hebben wij een heerlijke vakantie gehad waarin we zeer te spreken zijn over de organisatie. Bedankt daarvoor! We komen zeker nog een keer bij je terug zodra we de rest van Madagaskar willen zien. Het noorden en Ile saint Marie trekken nu wel :)

 
Groetjes
Marvin en Silvia


Peter :

----- Original Message ----- 
From: Peter den Outer
To: Tsara Travel
Sent: Tuesday, August 15, 2017 9:29 PM
Subject: Re: Weer thuis

Hallo Myriam,

We hebben een geweldige reis gehad, veilig teruggekomen en helaas nu al weer aan het werk! Hele mooie dingen gezien, veel Baobabs en lumeren . Het gegeven dat we vegetarisch eten was goed doorgekomen, dank. Dat het eten niet altijd even gevarieerd was lag vooral aan de overgenomen Franse keuken daar.

De chauffeurs hebben alles goed geregeld, (op het stuk naar de Tsingy hadden we trouwens Alex als chauffeur en niet Lala). Dani spreek goed Engels trouwens, hij weet ook veel over het land dus we hebben leuke conversaties gehad. Alex spreekt waarschijnlijk even goed Engels als ik Frans, dus daar bleef het rond het strikt noodzakelijke helaas . Er is trouwens nu een geasfalteerde weg tussen Toliara en Ifaty, vanaf Club Bamboo naar het vliegveld duurde ongeveer 40 minuten (de Franse eigenaar reed ons in de eerste plaats naar het vliegveld i.p.v. naar Caliente...). Ik neem aan dat je onze overnachting in Caliente had gedaan op basis van een lange reistijd tussen Ifaty en Toliara en de vroege binnenlandse vlucht. De mastercard wordt wel meer geaccepteerd trouwens, b.v. in het Hoog Catharijne van Tana, een keer geld gehaald uit een automaat ergens na Antsirabe dacht ik, een aantal hotels accepteerde de mastercard ook.


Groetjes
Peter


Gerry en Hans :

----- Original Message ----- 
From: Hans van Moorsel
To: info@tsaratravel.nl
Sent: Tuesday, September 26, 2017 4:57 PM
Subject: Madagaskar

Hallo Myriam,

We zijn terug van een fantastische, avontuurlijke, indrukwekkende vakantie. We hebben elke dag genoten, zelfs toen we 9 uur vastzaten op de N7 omdat een vrachtwagen door de brug gezakt was. Wat een land. We zijn erg blij dat we deze reis grotendeels met chauffeur Christian Rajaonarivelo gereden hebben. Hij was erg behulpzaam en attent naar ons. Hij was een zeer goede chauffeur, die erg goed voor zijn (eigen) auto zorgde. We hebben ons steeds veilig bij hem gevoeld. En hij sprak behoorlijk goed Engels. (En als we er niet uitkwamen gingen we even op het Frans over.)

Ook de 9 dagen met Castelina Rahantarisoa als gids, waarbij we ook een chauffeur (Dada) hadden, was erg fijn. Zij kon ons veel wetenswaardigheden vertellen, wees ons op de dieren tijdens de kanotocht en was ons op allerlei manieren behulpzaam.

We willen je nog enkele ervaringen laten weten. De kanotocht eindigde niet in Belo sur Tsiribina, maar in een dorpje langs de rivier. Daar stapten we eerst op een zebukar voor een tochtje van 1,5-2 uur ( een leuke belevenis!), voordat we in de auto konden stappen. Blijkbaar was pas enkele weken bekend dat de auto niet bij het dorp aan de rivier kon komen. Daarna reden we een uur voordat we op de veerboot stapten. Daar zaten we ongeveer weer een uur op voordat we Belo sur Tsiribina bereikten.

Het hotel in Manja, Kanto, op 7 september was het enige hotel waar we niet tevreden over waren, doordat de bedden erg slecht zijn. Dat de douche alleen koud water gaf vonden we geen probleem.

De hobbelige zandwegen aan de westkust gaan al in Ifaty over in asfalt en niet pas in Tulear.

Hartelijk dank voor de prima georganiseerde vakantie!


Vriendelijke groeten,

Gerry van der Heijden
Hans van Moorsel


Sonja en Sakia :

----- Original Message -----
From: Saskia Horstman
To: 'Tsara Travel'
Sent: Monday, November 07, 2016 3:18 PM
Subject: RE: Groeten

Salama Myriam,
 
In het begin dat we aankwamen in Madagaskar hadden we een cultuur shock. Het was alsof we beland waren in de Middeleeuwen, maar dan met telefoonmasten en verkeer. Maar wat hebben we genoten en gelachen. Vooral om de niet-luxe momenten, bijvoorbeeld bij de Kirindy logde en hotel Kanto. We zijn heel blij dat we het stuk door het westen hebben meegepakt. De wegen/ route was schitterend en hebben een goede indruk gehad van het echte Madagaskar, wat totaal anders was dan langs de RN7. Ook de chauffeur was blij dat hij deze avontuurlijke route heeft mogen rijden.

We zijn erg te spreken over hoe de reis georganiseerd was en we hadden een geweldige chauffeur!

Achteraf hadden we de route liever andersom gereden. Dit omdat we Ranomafana niet zo indrukwekkend vonden, en daarentegen het westen en de Tsingy prachtig. Dan is het het mooist om het minder mooie gedeelte eerst te doen en dan de indrukwekkendste. Maar goed misschien is dit voor iedereen anders.

Verder hadden we een stuk in het westen waar we maar twee uur over hadden gedaan. Dit was van Morombe naar Andavadoaka. We waren liever van Manja rechtstreeks gereden in de buurt van Andavadoaka. Dit als een kleine tip. Verder zat de reis goed in elkaar. De rustperiodes waren voor ons lang genoeg.

Bedankt voor deze onvergetelijke reis! We kijken met een goed gevoel terug en hebben veel mooie herinneringen.

 
Groetjes,
 
Sonja en Saskia


Nico en Lidy :

----- Original Message -----
From: Nico
Sent: Thursday, August 17, 2017 5:09 PM
Subject: Re: Check in mogekijkheid

Hoi Myriam,

Bedankt voor het kaartje. We hebben een geweldige onvergetelijke reis gehad en alles was prima geregeld. We zijn dan ook zeker van plan om nog een keer naar Madagaskar te gaan en dan het noorden en westen te doen met Ile St. Marie als eindpunt. Lidy heeft een van dag tot dag verslag gemaakt en als je die wilt hebben verneem ik het wel van je en zullen we je die eventueel mailen.

Groetjes
Nico en Lidy 


Eric en Melanie :

----- Original Message -----
From: Melanie de Bruine
Subject: Bedankt!

Hoi Myriam,
 
We hebben een fantastische vakantie gehad en bij terugkomst in Nederland vonden we ook nog een lekkere reep chocolade op de deurmat. Bedankt! Madagaskar is een mooi en divers land en we hebben genoten van alles. Onze chauffeur was vakkundig en heeft ons veel extra informatie verteld en overal veilig heengereden. Alles was prima geregeld en is goed verlopen.

We willen je nogmaals danken voor het regelen van onze reis. We hebben met onze verhalen al een aantal mensen enthousiast gemaakt voor Madagaskar. Hopelijk zullen zij ook hun vakantie via Tsara Travel boeken, want alles was tsara be!

 
Hartelijke groet,
Eric & Melanie


Helena :

----- Original Message -----
From: Helena Vis
To: Tsara Travel
Sent: Tuesday, August 09, 2016 6:51 PM
Subject: Re: Boot Sainte Marie - Tamatave


Beste Myriam,

We zijn inmiddels weer terug in Groningen en zelfs de (behoorlijk vertraagde) bagage is inmiddels weer terug, dus de vakantie is nu helaas echt helemaal voorbij. We hebben het heerlijk gehad en het was heel fijn dat jullie alles zo goed geregeld hadden. Hieronder een klein vakantieverslagje.

Drie weken Madagaskar. We hebben zo veel gezien dat de reis af en toe eindeloos leek. We moesten af en toe onze hersens pijnigen om ons te herinneren waar we waren geweest of waar we heen gingen (toegegeven; het hielp niet dat alle plaatsen twee namen lijken te hebben) en welke beestjes we hadden gezien.

Aan de andere kant vloog de tijd ook voorbij en stapten we sneller dan me lief was weer in het vliegtuig. Het droge bos van Kirindy, de bijzondere rotsformaties van Tsingy de Bemaraha, de canyon van Isalo en de tropische stranden en het koraalrif van Ile Sainte Marie. Ieder park had een compleet eigen karakter. De laatste dag was er nog de verassing van Perinet (ook wel Andasibe National Park). Al in het vliegtuig was ik een beetje teleurgesteld door het vele bruin/rood en het weinige groen op Madagaskar. Het meeste bos is gekapt of weggebrand om ruimte te maken voor rijstvelden of om het hout te gebruiken voor allerlei doeleinden. Maar toen we vanaf Ile Sainte Marie met de boot in Ivongo aankwamen, kwamen we terecht in een oase van groen.

En Perinet bleek dan ook een prachtig regenwoud. Natuurlijk kwamen we niet in de laatste plaats naar Madagaskar voor de dieren. Gewapend met zoogdierenboek en vogelboek zijn we de National Parks in getrokken. En wat hebben we veel beestjes gezien! Twaalf soorten lemuren, 17 soorten vogels, een krokodil, kameleons, gekko's, een mangoest, een vossa, een kikker, twee soorten slangen, een giant jumping rat, wandelende takken, vuurvliegjes, walvissen, schildpadden, kreeften, roggen en allerlei andere soorten vissen.

En dan de auto. Ik denk dat ik hier nog wel eens nachtmerries over zou kunnen krijgen. We hebben zo'n 4000 km gereden in drie weken. Soms was het zo warm dat we wegsmolten in de auto, soms was de weg zo hobbelig dat we lange stukken niet harder dan 30 km per uur konden rijden, soms hadden we autopech en stonden we ieder half uur stil om water in de auto te gieten en soms waren er eindeloos veel bochten. Op een gegeven moment moesten we na het donker nog een stuk rijden en werden we gestopt door de politie. We moesten (geen grap!) eerst wachten tot er twintig auto's waren en dan pas konden we in een kolonne verder rijden, onder bescherming van enkele agenten. Stonden we ineens een uur stil... Het lange rijden wordt beloond wanneer je in de national parks aankomt, maar wees gewaarschuwd: dit is geen superdeluxe strandvakantie!

Toch heb ik er van genoten en was ik graag langer gebleven. Het was een bijzondere reis die door Tsara Travel uitstekend was georganiseerd. Hotels, ontbijt, boot, binnenlandse vlucht en chauffeur stonden allen op de afgesproken tijden voor ons klaar. Met vragen konden we terecht bij Myriam, die ons snel en adequaat verder hielp.


Bedankt voor de organisatie!
Helena


Dorris en Perry :

---- Original Message -----
From: Perry Laarakker

Goedemiddag Myriam,

Wat een prachtig eiland hebben we mogen bezoeken. Zo divers. Qua planning hebben we de reis in mijn ogen ook goed om gedaan. Van het "frisse" Perinet naar het warme Tulear. De parken zijn geweldig, mooie trekkings gedaan met allemaal goede gidsen. Ook qua accommodaties was alles erg mooi en ook goed. De chauffeur, Fally, was een leuke man. Het is toch altijd afwachten hoe de klik is als je 2 weken met iemand op pad gaat. Maar Fally was goed. Een aanrader net als Marc (die we ook even ontmoet hebben) die ongetwijfeld ook goed, leuk en aardig zal zijn.

Qua accommodatie vonden we St.Marie (Le Crique) eruit springen. De overige waren erg goed maar deze was superieur. Erg vriendelijke eigenaar en zo was het personeel ook. Hebben hier nog een dag een scooter gehuurd (was gewoon van iemand van het personeel) en voor het duiken heeft Le Crique de duikschool gewoon naar hem toe gehaald. We waren in totaal met 6 mensen die wilde duiken en na wat telefoonverkeer kwam er boot incl. uitrusting onze kant op. Geweldig. Ook de walvissen tour was een hele ervaring, we hebben er verschillende gezien en op een meter of 3-4 van de boot af.

De afstanden met Fally waren steeds fors. Om de dag toch steeds weer tussen de 4 en 8 uur reizen. Maar door de verandering van het landschap, het mora-mora gevoel zeker geen vervelende bezigheid.

Wat ik als tip mee wil geven is de treinreis naar Manakara. We gingen er van uit dat de reis van s'morgens 8 uur tot s'middag een uur of 5 - 6 zou duren. Nu hadden we wel al iets rekening gehouden met vertraging en dat hij misschien wel 20.00 uur zou kunnen worden......... uiteindelijk was de trein om 00.45 uur in Manaka...........

Andere reizigers in de trein wisten ons te vertellen dat deze rit altijd wel tot een uur of 10 zou duren. Misschien is het handig dat je dit in je planning meeneemt voor een volgende reis (als iemand dat wil gaan doen). Helemaal geen verwijt hoor, maar misschien kun je er iets mee.

De terugreis was tricky. Uiteindelijk stonden we als 1e reserve op de 2e vlucht van Tulear naar Tana. Maar goed, als iedereen op was komen dagen hadden we waarschijnlijk pech gehad. Maar we konden mee, dat was het allerbelangrijkste.

Misschien is het verstandig om bij een volgende planning sowieso 1 dag eerder terug te gaan naar Tana zodat er iets speling is. De binnenland vluchten daar vertragen erg veel of worden verschoven.

De vlucht vanuit Tana naar Parijs heb ik alleen in dromenland meegemaakt. Heb vanaf 02.00 uur tot 08.30 uur geslapen.......wat doet zo'n reis met iemand ...

Al met al was het een super vakantie. Vermoeiend dat wel, maar zoveel verschillende natuur gezien, prachtige mensen ontmoet, heerlijk gegeten en wat niet nog meer !! Daarnaast werk je met een goede lokale organisatie samen. Is ook heel veel waard.

Nogmaals onze dank voor het samenstellen van deze reis. Heb je top geregeld !!

Als er weer een reis richting Afrika op het programma staat zullen we je niet vergeten en hoor je van ons.


Grtjes,

Dorris & PerrySimen :


----- Original Message -----
From: Simen Brunia
To: Tsara Travel


Ha Myriam,

De reis heeft op alle vlakken onze verwachtingen waargemaakt en overtroffen. Enige mini min punt was dat de pick up van het hotel in Diego Suarez niet geregeld was (vanuit het hotel). Dus daar hebben we even principieel gewacht en laten bellen. Is na een uurtje prima goed gekomen. Verder heeft Air Madagaskar zijn beruchte naam waar gemaakt. (alles vloog wel, maar de vreemdste fratsen die we mee hebben gemaakt waren allemaal op het vliegveld).

Eugene heeft stiekem wel een beetje onze reis gemaakt. Dus een enorm compliment naar hem toe. Verder qua hotels en organisatie top. In de tent slapen achteraf gezien niet zo'n succes (slaapgebrek) ;)

Maar qua waarnemingen, natuur, flora en fauna is Madagaskar van alle bestemmingen waar we tot nu toe geweest zijn met stip op 1 terecht gekomen. Alle wensen qua reis (baobab, lemuren, kameleons, de Madagaskar daggekko en wat slangen) ruimschoots gehaald. Eindstand 11 slangen waarvan 7 soorten.


Groetjes Simen


Thera & Jurriaan :

----- Original Message ----- 
From: Thera & Jurriaan 
Sent: Tuesday, November 17, 2015 5:11 PM
Subject: RE: Weer thuis


Hallo Myriam,

We hebben al weer een mooie bijzondere reis achter de rug. Hoewel thuis natuurlijk wel prettig is is het wel even wennen om weer zelf voor eten, drinken, afwas en vervoer te zorgen.

Het was allemaal meer dan goed geregeld. De reis afwisselend genoeg met cultuur en natuur. De mensen vriendelijk. Het landschap, de dorpjes / steden en bezienswaardigheden zeer de moeite waard en de hotels en eten waren in het algemeen prima.

Op een paar kleine aandachtspuntjes na: Volop genoten.

  

Groet Jurriaan


Annette en Eric :

----- Original Message ----- 
From: annette en eric 
Sent: Monday, September 14, 2015 8:01 PM
Subject: Re: Groetjes uit Groningen

Hoi Myriam,
 
We kijken terug op een hele mooie reis en een hele fijne tijd in Madagaskar. We hebben ruim 1.800 foto's gemaakt en ook een mooie film gemaakt van onze reis. Wij willen je bedanken voor alle goede zorgen en het uitstippelen van deze mooie reis. Mocht je nog interesse hebben een een paar leuke foto's dan hoor ik het graag. Voor nu, dank je wel en wie weet tot ziens/mails.... Mocht iemand in onze omgeving naar Madagaskar op vakantie willen gaan zal ik zeker Tsara Travel aanraden!!
 
 
Met vriendelijke groet,

Annette van Goch


Jose en Rob :

----- Original Message -----
From: Jose Jak

Hoi Myriam,
 
Je hebt inderdaad niets teveel gezegd over het land, echt ge-wel-dig! Zoals je zult lezen hebben we ontzettend genoten van de schitterende reis, de prachtige natuur en de lieve mensen. Werkelijk een uniek land en een hele bijzondere ervaring. Ik kan een reis naar Madagaskar echt iedereen aanraden en omdat het (nog) niet zo toeristisch is voelt het heel speciaal om er te mogen zijn. Voor jou en Tsara Travel een dikke pluim, werkelijk alles was fantastisch geregeld, waarvoor hartelijk dank, misotra! We kunnen weer een jaar teren op onze mooie herinneringen!
 

Lieve groetjes,

Jose en Rob


Mathieu en Suzanne :


----- Original Message ----- 
From: Mathieu de Danschutter 
To: Tsara Travel 
Sent: Wednesday, September 30, 2015 8:42 PM
Subject: Re: Groeten

Salama! Salamo! Salame Myriam, 

Van prachtige flora en fauna, vriendelijke vrolijke mensen tot extreme armoede. We hebben een mooie reis gehad. Fano heeft ons veel geleerd over het land, de cultuur en de gebruiken. We kunnen Fano echt aanbevelen aan andere reizigers! Hij spreekt heel goed engels en is heel begaan met het land en weet veel over de cultuur.

Het was ontzettend leuk om het land op deze manier te leren kennen. Antananarivo was heftig en confronterend, waar we gelijk werden beroofd door jonge zakkenrollers.

Gelukkig alleen Nederlandse Sultana koekjes kwijt en een zeer oude zonnebril. Het regenwoud van Andasibe was prachtig en ook de accommodatie was erg mooi. We hadden een hele leuke gids, Lucy, die ons alle lemuren, kameleons en kleinere reptielen heeft laten zien en enorm betrokken was bij het behoud en conservatie van het park.

Daarbij was het bezoek aan Pereiras ook ontzettend de moeite waard. Hotel le Lac was heel goed en de treinreis ging gelukkig door naar Manakara. We hebben er ruim 14 uur over gedaan, maar we hadden het absoluut niet willen missen. Het was mooi om te zien hoe de locals de trein gebruiken, vooral het in- en uitladen van alles wat je maar kan bedenken. De tocht over de Pangalanes was heel anders dan we hadden verwacht, met een hele grote boot over een heel brede en grote rivier. We hadden een veel smallere rivier verwacht, maar het was een ontzettend leuke, mooie en ontspannen dag met een leuk bezoek aan een lokaal vissersdorp.

Ranomafana was met een lange hike en het spotten van alle lemuren heel leuk. Het bijna uitsterven van sommige bedreigde lemuren (greater bamboo lemur, nog maar 2) en de slash & burn die het park ernstig bedreigd was droevig om te zien.

Isalo en Andringitra waren mooie parken, waar we lange hikes gemaakt hebben. Vooral Andringitra was erg leuk, doordat er weinig mensen waren en we een hele mooie hike hebben gedaan waar we heel veel prachtige kameleons, hagedissen en ringtales hebben gezien, tezamen met een prachtig Tsara Camp met een hele vriendelijke leuke staf.

Aan de kust hebben we ook genoten in het mooie hotel la Plage, op een leuke locatie. Hier hebben we een snorkeltocht gemaakt met een traditionele pirogue en en het mooie spiny forrest was heel indrukwekkend met alle Baobabs, nachtlemur, en zelfs een zwarte schorpioen.

Door de slechte benzine hebben we wat langer gedaan over sommige reisdagen, maar mora mora, dat hoort ook bij het land. Het bezoekje bij Remi was ook erg leuk.

Jammer dat we het weeshuis niet hebben kunnen bezoeken of 1 van de scholen, maar het was natuurlijk schoolholiday. Helaas had ik wel veel last van de bijwerkingen van de Malariapillen, waardoor ik veel last had van mijn buik en eten lastig was en de energie soms minder.

Gelukkig hebben we nog wel veel kunnen genieten van dit prachtige land.

Kortom een hele mooie reis, maar te veel meegemaakt om in 1 email op te schrijven, waar vooral de bevolking veel indruk op ons heeft gemaakt.


Misaotra Betsaka,
Veloma! 

Mathieu de Danschutter & Suzanne Brouwer


Anne en Peter :----- Original Message -----
From: Peter Rombouts


Hallo Myriam,

We hebben echt een supermooie vakantie gehad, die onze verwachtingen heeft overtroffen. Madagaskar zelf is een heel mooi land, heel divers, mooie landschappen, natuur, dieren- en plantenwereld, andere cultuur, vriendelijke mensen, echt een hele mooie ervaring.

Verder zijn we echt heel erg tevreden met de manier waarop alles georganiseerd was: Eugene was een hele leuke chauffeur en gids, heeft ons mooie plekjes laten zien, ook wat doorgevraagd wat we dan willen zien, wat onze interesse heeft en daar ook zijn stops een beetje op aangepast. Het reisschema had wat onse betreft niet beter kunnen zijn, we hebben erg veel gezien zonder dat we het gevoel hadden continue op reis te zijn. Ook op de dagen dat we veel moesten rijden hebben we een hoop onderweg gezien, gestopt, lekker gegeten, dat beviel erg goed. Verder was alles op tijd en werden we overal netjes opgewacht, alles was gereserveerd en zonder problemen ook zonder Eugene alles geregeld, dus onze complimenten, we hebben heel relaxed een hele bijzondere reis kunnen maken.

Met het vervoer was alles prima geregeld, de parken waren mooi, Eugene kende goede gidsen die enthousiast waren en ook goed Engels spraken. De tijdsplanning was ruim (de rit van Ambalavao naar Isalo duurde ongeveer 3-3,5 uur, jullie hadden 6 uur ingepland) dus alle tijd om ter plaatse het stadje te verkennen, even lekker te lezen of te zwemmen. De accomodaties waren over het algemeen prima, in de parken redelijk basic maar schoon (2 schuimrubber matrasjes slaapt een stuk lekkerder hebben we gemerkt), sommige hotels, zoals in Morondava, Isalo of Palmarium waren echt genieten. De camping bij de Tsingy was ook duidelijk meer dan een eenvoudig koepeltentje (bungalow tent op een vlonder, met bedden, matrassen en dekens) en een heel vriendelijke beheerder met lekker eten, een positieve verassing. Het enige hotel dat ons tegenviel was het hotel in Tulear, deze bungalows hebben hun beste tijd gehad, slecht bed, smoezelig, en heel lawaaig met alle straathonden in Tulear. Chez Allain zelf is een mooi plekje, heerlijk restaurant ook, en ze hebben een paar nieuwe hotelkamers gebouwd, die er een stuk beter uitzagen, waar je voor 12 euro extra per nacht een stuk lekkerder kunt slapen, dat zouden we willen aanbevelen.

De reis naar het Tulear was qua diversiteit aan landschappen en culturen en indrukken het meest bijzonder, maar ook al was de trip naar Morondava en de Tsingy een behoorlijke omweg, we zijn blij dat we dat gedaan hebben en de Baobabs, vissersdorpjes en de Tsingy hebben kunnen zien, ook de reis naar de Tsingy zelf was een behoorlijk avontuur. De laatste helft was wat rustiger qua indrukken, maar weer heel andere natuur en mooier zicht op de bijzondere dieren, met een paar mooie wandelingen bij Antsirabe (waar we ook naar het reservaat/zoo van de Vakona lodge zijn geweest, dat is echt de moeite waard en we zijn ook blij dat we 3 nachten in Antsirabe zijn gebleven), Palmarium en Ile St Marie. La Crique was qua locatie een schot in de roos, beter hadden we onze reis niet kunnen afsluiten!

Al met al super bedankt voor een geweldige reis, voor de uitstekende organisatie en de leuke attenties, we hebben al aardig wat collega's en familie en vrienden enthousiast kunnen maken met mooie foto's en film


groeten,

Anne & Peter


Martin en Letty :

----- Original Message -----
From: "Martin Creemers"

Hallo Myriam,

Het was fantastisch. Onze verwachtingen overtroffen. Heel veelzijdig en mooi in evenwicht. Precies genoeg natuur, cultuur en bevolking. En ook nog gewoon vakantie. Het was eigenlijk een aaneenschakeling van korte vakanties. Telkens weer anders maar steeds boeiend. Alles prima georganiseerd zodat wij ons onbezorgd van het ene in het andere avontuur konden storten. Als wij onze indrukken (en foto's) een beetje verwerkt hebben zullen wij nog wat uitgebreider reageren maar we willen je onze eerste reactie niet onthouden. Voordat wij het vergeten nog de groeten van Eugene onze chauffeur-manusje van alles (topper) en van Rakoto (cocobeach).

Groeten van

Letty & Martin


Hendrik en Marissa :


---- Original Message -----
Subject: Reis

Hallo Myriam,

Hartelijk bedankt voor de kaart en voor de goede zorgen voor en tijdens onze reis, alles was weer perfect geregeld. We hebben weer enorm genoten, en ja, we gaan absoluut zeker ng een keer naar dit prachtige land! Nogmaals heel erg bedankt!

Groetjes,

Hendrik en Marisa


Henk en Cisca :

----- Original Message -----
Subject: In één woord fantastisch!
Salama Myriam,


Wij zijn, zoals je weet, weer terug in het koude Nederland. Onze trip door Madagaskar was in één woord: FANTASTISCH ! Daarnaast gelden alle synoniemen en superlatieven.

Veloma, Henk en Cisca


Marten en Maja :

----- Original Message -----
Subject: Terug van vakantie..

Ha Myriam,

We zijn weer in het land. Het was een supervakantie. Prachtig land, veel gezien. Hadden een uitstekende gids gehad die we niet als op sleeptouw hebben ervaren. Was ook onze wens, weten niet of dat zo ook geregeld was via jullie of dat het toeval was maar het sloot prima aan. Leuke vent (Solufo), goede communicatie en goed in z'n Engels. Alles liep op rolletjes, geen enkele keer moeten wachten of een aansluiting gemist. Uitstekend geregeld via jullie en de organisaties ter plekke. Allemaal goede hotels naar smaak verschillend maar daardoor erg leuk qua diversiteit. We zijn wezen lunchen bij Vakona Lodge waar we tijde van het reserveren al niet meer terecht konden. Begrijpelijk want dat is ook een superlocatie.

Als we een bijdrage kunnen leveren in de vorm van referentie (als je dat al nodig hebt) dan heb je in ons een hele positieve.

Als we volgend jaar weer iets willen laten plannen zullen we zeker aan je denken !


Met vriendelijke groet,

Marten en Maja 


Marije :

----- Original Message -----

Hoi Myriam,

We vonden het een prachtige reis. Alles liep gesmeerd. Olivier was een super chauffeur en gids. Heel prettig om met hem te reizen! Achteraf vonden we het jammer dat we de stranddagen in Morondava niet hebben besteed aan meer wandelen in de nationale parken. Isalo vonden we prachtig. Daar hadden we best nog een dag langer willen blijven... Omdat we die extra dag niet hadden, hebben we alles eruit gehaald wat er in zat: we hebben op een dag de maki canyon, de piscine naturelle en de cascade bezocht. 's Avonds waren we kapot, maar het was absoluut de moeite waard. Jose was erg te spreken over het Bushhouse en omgeving. Hij vond het jammer dat we daar niet nog een dag hadden.

Onze favoriete hotels waren: Paradisier vanwege het mooie uitzicht, La Crique vanwege het goede eten, Bushhouse, want zeer idyllisch, Vakona lodge vanwege het prive park ile aux lemuriens en de vele malagasy gerechten die ze op de kaart hadden staan. Minder leuke hotels vonden we de 'echte' hotels, zoals Neptune en Hotel des Thermes. Nou weet ik niet of er in Tamatave een beter alternatief was. In Antsirabe waren geloof ik wel goede B&B's. Dat hoorden we althans van een Frans echtpaar.

In de reisbeschrijving stond dat de rit naar Isalo 6 uur zou duren. Dit was gelukkig veel minder, omdat er een nieuwe weg is. Volgens mij hebben we er ongeveer 3 uur over gedaan. Groetjes, Marije


Martine en Pallieter :

----- Original Message -----

Dag Myriam,

We zijn weer thuis na een geweldige reis. Alles was prachtig en goed geregeld!

Bedankt,

Martine en Pallieter


Cor en Marianne :

----- Original Message -----
Subject: Evaluatie reis naar Madagaskar


Myriam,


Om persoonlijke redenen was de reis voor ons een van onze "grote" reizen. Marianne heeft een opleiding tot geograaf gevolgd en we zijn samen meegeweest op een drietal studiereizen naar ontwikkelingslanden om de sociale geografie van platteland en steden te bestuderen. We hebben op deze vakantie onze studie weer opgepakt en weer veel bijgeleerd.

Ik ben zelf zeer geinteresseerd in ecologische vraagstukken en ben amateur veldbioloog. Ook wat dat betreft was de reis zeer de moeite waard. Niet alleen vanwege de lemuren en de bultruggen, maar ook voor wat betreft de flora en de mossen en korstmossen.

De organisatie van de reis was ook zeer goed. We zijn zeer te spreken over de gids die we bij ons hadden. Hij wist meer te vertellen dan waar de souveniershops waren.

Onverwacht viel de treinreis uit. Een van de twee locomotieven is in reparatie en je hebt dan 50% kans dat de trein komt. Wij zijn als alternatief naar het dorp van de witte apostelen geweest. We zijn door de president als VIPs onthaalt, hebben de vier uur durende kerkdienst met trouwerij, doop en heilige communie meegemaakt. Met onze persoonlijke gids hebben we het dorp rondgelopen, onze voeten zijn gewassen en we hebben er gelunched.


Groetjes, Cor en Marianne


Henk en Marlene :

----- Original Message -----
Subject: Madagaskarreis

Hallo Myriam,

Allereerst hartelijk bedankt voor je leuke attentie bij onze thuiskomst afgelopen donderdag. Super!! Wij hebben een fantastische reis gehad, goed georganiseerd.

Groetjes,

Henk en Marlene


Peter en Eline :

----- Original Message -----
Subject: Bedankt!

Hierbij eindelijk een berichtje om te laten weten dat de vakantie echt enorm goed geregeld was! Omdat het onze eerste keer rondreizen met z'n 2-en was, wisten we niet goed wat we moesten verwachten, maar overal waar we kwamen stond iemand op ons te wachten en bracht ons verder. En we hadden hele leuke gids (Danni), die ongeveer even oud als ons was en ons veel verteld en uitgelegd heeft. Ook heeft hij veel voor ons geregeld. We hebben zelfs email-adressen uitgewisseld. En verder is Madagaskar een natuurlijk heel mooi en leuk eiland met hele aardige inwoners.

De enige dingen die tegenvielen waren het weer (jaja, echte Nederlander...), omdat we dachten dat het rond deze tijd in Madagaskar, ondanks de winter, evengoed warm zou zijn... Maar daar hadden we ons dus in vergist en hebben wat lange broeken en truien bijgekocht (wel leuke souvenirs!). Vooral de laatste paar dagen op Saint Marie hebben we veel regen gehad, maar hebben we ons evengoed vermaakt.

In ieder geval hartstikke bedankt en als we weer een verre reis met z'n 2-en willen maken, houden we je in gedachten!


Groet van Peter en Eline


Annemarieke en Wouter :

---- Original Message -----
Subject: onze reis

Beste Myriam,

We hebben een fantastische reis gehad die nog in onze hoofden doorspeelt. Zie hieronder voor details.

---------

Opmerkingen bij onze reis naar Madagaskar

Tana: Precies om 06.00 in Hotel de France. Daar hadden ze een dagkamer voor ons gereserveerd voor 35 euro. Was erg prettig om even te rusten, verkleden enz. 's Middags met Eugene naar Abecole gegaan, en later van de Rova naar het hotel gewandeld. We waren overdonderd door de drukte in Tana en de manier waarop je aangeklampt wordt.

Andasibe, reptielenfarm en hotel Feon'ny Ala prima. Niet naar Mantadia geweest. Wel toegankelijk? Tocht naar Canal de Pangalanes heel mooi. Palmarium rustig, veel lemuren, andere dieren en en gevarieerde begroeiing. Ze brengen een bedrag in rekening voor de wandeling door het reservaat en er is een vast dagmenu.

Boottocht naar Tamatave. Vertrek om 14.30, dat is erg laat. De tocht duurde bijna 4 uur, trager oa door de vele waterhyacinten, over een zandbank duwen en trekken, en aan het eind van de tocht was het donker. Erg genoten van deze tocht en veel gezien. Hotel Joffre vonden we geen goed hotel: de airco maakte zoveel lawaai dat we niet goed konden slapen, alles was een beetje krakkemikkig. Restaurant niet zo goed. Meer vergane glorie dan koloniale uitstraling. Service van taxi die ons haalde en wegbracht was prima.

Antsirabe: Hotel des Thermes is mooi en de kamer heel ruim met schuifdeuren op grote tuin. Buffet-diner was inbegrepen, voor alle gasten. Eugene heeft ons naar een "bedrijfje" gebracht waar ze demonstraties gaven van de bewerking van zebu-hoorns.

Ambositra: erg leuk stadje, konden we gewoon rondlopen zonder aangeklampt te worden. 's Ochtends over de markt gelopen. Hotel Mania heel sympathiek, leuk gelegen zo tussen de huizen en fijn om te verblijven in een hotel van (aardige) madagasken. We hebben ook de bazin ontmoet en spullen voor Fazasoma afgegeven.

Hotel le Lac, heerlijk zitten in de tuin en heel goed restaurant. Helaas reed de trein niet. We zijn een dag langer gebleven en hebben een wandeling met Eugene gemaakt rond het meer, door rijstvelden en theeplantages.

Domain Nature in Ranomafana ligt schitterend. Ook omgeving erg mooi en genoten van de wandeltocht door het park. We begrepen dat de Thermale bronnen niet erg hygienisch zijn. Wel klein museum bezocht in het dorp. NB. In Antsirabe zijn ook thermale bronnen.

In Ambalavao de zebumarkt bezocht. Beslist de moeite waard. Prettig hotel mede door de familiale sfeer, gunstig gelegen, je kon gemakkelijk door het stadje lopen en rondkijken. Papier vervaardigen gezien en zijde maken. Lokale gids bracht ons naar privehuis waar prachtige sjaals werden verkocht voor redelijke prijs.

Vanuit Ambalavao met lokale gids (Adrien, zie Bradt) naar Anja park. Daar veel ringstaartmaki's gezien die daar gewoon hun eigen leven leiden, niet uit de bomen komen, maar zich ook niet verstoppen. Er ging ook nog een gids uit de omgeving van het park mee. We hebben een prachtige wandeling gemaakt en langs veel indrukwekkende rotsen, waar oa bomen omheen groeiden. Verder reptielen, kameleon ed. Aanrader, geen andere toeristen.

NB. We hadden graag een Betsileohuis bezocht en huizen van andere bevolkingsgroepen, maar dat is men niet gewend en misschien ook niet wenselijk.

Verblijf in Isalo Ranch bij Ranohira was erg prettig: lekker zwembad en bloemrijke tuin, het eten was erg goed, bungalow rustig gelegen met mooi uitzicht en we hoorden heel veel vogels. Twee keer naar Isalopark geweest, indrukwekkend.

Onderweg naar Tulear zijn we niet naar het Zombitse-vogelreservaat geweest. Eugene wist niet dat het de bedoeling was, er was geen toegangsvoucher en hij vond de tijd nogal krap. Het hotel was mooi en goed ingericht. Er waren nog wat aanloopproblemen, maar de eigenaars waren sympathiek. Ik had wel wat dichterbij/in de plaats Tulear zelf willen zitten.

Hotel Lavasoa ligt prachtig. Nadeel was dat er niets te eten was na 18.00 uur. We konden wel lopen in het donker naar Chez Georges, maar dat is een treurige en beetje lugubere tent 's avonds. De taxi naar Fort Dauphin vanaf het hotel is 5000 ariari pp enkele reis. Dus als we naar het stadje gingen om te eten waren we voor de retourrit alleen 20.000 Ar. kwijt! Vanaf onze aankomst drongen mensen zich aan je op:gidsen, spullen verkopen, ruilen of krijgen, (en meisjes aan mannen). We zijn naar het prive Domaine de la Cascade geweest.

In Morondava, onze laatse bestemming, hebben we genoten. Bij aankomst wilden we niet meteen naar de Laan van de Baobabs. We wilden de volgende dag toch naar Kirindy en dan en passant de Laan meepakken; we hebben in het hotel kunnen regelen dat ze het bezoek aan de Laan werd verrekend met de tocht naar Kirindy. Van dit laatste park hebben we ook genoten.

Een heel andere omgeving dan we tot nu toe hadden gezien. Ook hier erg veel vogels naast grote leguanen en lemuren. Wij hebben de halsbanden van de lemuren helemaal niet als hinderlijk ervaren en ook hun gedrag was natuurlijk. Zelf hebben we nog een tochtje met een pirogue naar de mangroves geregeld. We zijn naar de vissers gelopen en hebben rondgevraagd.

We hebben de 'onderhandelingen' bij een visser in zijn huis gevoerd, een leuke ervaring op zich. Misschien een tip voor toekomstige reizigers (als ze Frans spreken).

Terugvlucht verliep vlot, net als alle andere vluchten. Laat in het daghotel aangekomen en er dus maar kort geweest, wegens een misverstand van Eugene. We vonden dit hotel niet zo geschikt voor ons doel: onze kamers was heel slecht verlicht, het eten was matig, maar wel duur en de planning van het eten ingewikkeld. Er kwam nog een bandje zingen, waar op dat moment echt geen zin in hadden.

Thuisreis verliep goed. We waren met wat vertraging aangekomen in Parijs Ch. de Gaulle en hebben de aansluiting naar Amsterdam op het nippertje al rennend gehaald.

De eerste dagen in Nederland hadden we weer een cultuurschok die meerdere dagen heeft geduurd, net als bij onze start in Madgascar.

We hebben een fantastische reis gehad die nog in onze hoofden doorspeelt.


Vriendelijke groet,

Anne-Marieke en Wouter.

 


Annemieke en Marie-Jose :

----- Original Message -----
Subject: feedback reis Mada

Beste Mirjam,

We zijn alweer een tijdje terug uit Madagaskar en we hebben het fantastisch gehad. Wat een prachtig land en wat een lieve mensen! We hadden je beloofd feedback te geven op de reis. Sorry dat het even heeft geduurd maar de tijd ontbrak om er even goed voor te gaan zitten. Maar vandaag een vrije dag dus hierbij onze feedback.

Reisschema:

Het reisschema zat uitstekend in elkaar. We hebben echt het gevoel dat we in een relatief korte tijd (3,5 week) een groot deel hebben gezien van het land. Wat wij als erg prettig hebben ervaren was dat we begonnen en eindigden met een paar dagen aan de kust, daardoor konden we op adem komen. Alles sloot erg goed op elkaar aan. Overal waar we opgewacht werden door gastvrouwen-/heren, de chauffeur, transfers etc. was iedereen keurig op tijd en wist iedereen precies wat de bedoeling was. Ook de vluchten waren erg goed. We hebben geen vertraging gehad. Vooral de vlucht van Ile St. Marie naar Tamatave was een belevenis omdat het zo'n klein toestel was! Het reisschema was compleet en sloot erg goed aan op onze verwachtingen.

Chauffeur:

Eugene is een goede chauffeur/gids. Hij doet er echt alles aan om het je naar de zin te maken, je kennis te laten maken met het land en je dingen te laten zien die niet in het reisschema zitten. Zo heeft hij ons bijvoorbeeld meegenomen naar de kerk in Antsirabe en heeft hij ons meegenomen naar het ritueel "famadihana" dat was zeer indrukwekkend. Waar wij in het begin wat moeite mee hadden is dat Eugene vaak de nacht doorbracht in de auto. Vaak waren er of geen faciliteiten voor de chauffeurs of waren de faciliteiten niet zo goed waardoor Eugene er voor koos om in de auto te slapen. Overigens schakelde Eugene in Ambostra een extra gids in voor een tour door het stadje.

Hotels:

La Crique Ile St. Marie: wat een paradijsje! Zeer gastvrij personeel, uiterst vriendelijke manager/eigenaar, heerlijk strandje, goed eten, 's avonds komt een van de medewerkers van het hotel even je klamboe over je bed heen doen (geweldig zorgzaam!), prima sanitaire voorzieningen, hutje vlak aan het strand en wat natuurlijk helemaal te gek was waren de walvissen die zo voorbij voorbij kwamen zwemmen als je aan het ontbijt zat!! De walvissen waren een absoluut hoogtepunt. We zijn elke dag met een klein bootje de zee opgegaan en hebben elke dag heel veel walvissen van heel dichtbij gezien. We hebben er zelfs 1 zien springen (zie foto).
Palmarium: Goed hotel met hele goede bedden en een hele ruime bungalow met een hangmat (!!) op de veranda. Ik geloof dat we er 5 uur over hebben gedaan per boot. Wat hier natuurlijk geweldig was waren de lemuren! We hebben zelfs de Indri Indri van heel dichtbij gezien (zie foto). Feon'ny Ala: prima bungalow, prima restaurant. Erg mooi park. Vooral wakker worden met de "sirenes" van de Indri Indri was erg indrukwekkend.
Hassina: dit hotel vonden we samen met Manja de minste. Het was in Hassina erg rumoerig, de afvoer van de douche en het toilet maakten onheilspellende geluiden. Wel prettig gelegen in het centrum van Antsirabe. De reptielenfarm was overigens erg leuk, mooie foto's gemaakt en onze bezoeken aan de kerk en famadihana hebben erg veel indruk op ons gemaakt.
Le Lac: erg goed hotel. Mooie bungalow, erg goede bedden, goed eten en lekker dicht bij het station. En dat kwam goed uit want onze trein had een vertraging van 6 uur! Toen onze trein uiteindelijk kwam, toen kwam iemand van het station ons halen in het hotel. In de tussentijd genoten wij van de zon en de schitterende tuin van Le Lac. De treinreis vonden we echt helemaal geweldig. Hadden we niet willen missen! Veel mensen leren kennen en bij ieder stationnetje waar de trein stopte, liep het hele dorp uit om de " fazar" te bekijken.
Manja: We hebben genoten van de natuur, de vulcanische baden en de massages (1 uur voor 5 euro!!) Bougainvillees: prima bungalows met prima bedden. We moesten rond 6.45 uur vertrekken maar het ontbijt kon niet eerder geserveerd worden dan 7 uur. Daarom zijn we in een tearoom in het centrumpje gaan ontbijten. Dat is een echte aanrader! Was een heerlijk ontbijt serveren ze daar.
Isalo Ranch: erg goed. Mooie bungalow, fijne bedden, vriendelijke medewerkers, heerlijk zwembad, prachtige tuin en wat een uitzicht!

Vanuit Isalo hebben we de taxi brouse naar Tuleas genomen. Dat was een belevenis op zich. Wel erg leuk dat we dat hebben meegemaakt maar we zijn erg blij dat we je advies hebben opgevolgd een voor een chauffeur hebben gekozen.

We wilden de vakantie lekker luxe afsluiten daarom hebben we in Ifaty hotel Paradisier gekozen. Helemaal super! Waanzinnige bungalows, super eten, prachtige inrichting, heerlijk zwembad, massages alles helemaal te gek. Prijs/kwaliteit was naar ons idee heel goed. We hebben een duik gemaakt dat was ook erg bijzonder omdat het onze "doop" was.

Al met al hebben we een reis gemaakt die ons lang bij zal blijven. We hebben genoten van alles dat we hebben meegemaakt. We hopen dat je uit de voeten kunt met deze input en zullen ambassadeur zijn voor Tsara en Madagaskar!

 
Hartelijke groeten,

Marie-Jose en Annemieke


Ronald en Irma :

---- Original Message -----
Subject: Bedankt

Hallo Myriam,

We zijn al weer een paar dagen terug van onze vakantie naar Madagaskar en beginnen alweer een beetje te wennen aan het weer en het leven in Nederland.

We hebben een geweldige vakantie gehad in Madagaskar. Je had gelijk, het is een geweldig land en het zijn geweldig vriendelijke mensen.

We zijn zeer tevreden over Solofu, onze chauffeur/gids, die ons van heel veel informatie heeft voorzien en ons heel veilig van het ene hotel naar het andere heeft gebracht. Ook de hotels waren over het algemeen prima. En toen het mis ging met ons programma omdat er geen vliegtuig kwam om ons uit Maroantsetra op te halen was het na een telefoontje met de lokale organisatie zo opgelost en zaten we al snel en op een aangename manier weer op schema. Ook de problemen bij de Nature Lodge, waar niets bekend was over ons programma en ons vervoer van en naar Montagne d'Ambre werden goed opgelost.

De door ons gevolgde route heeft ons een prima beeld gegeven van het leven en het landschap in Madagaskar en heeft ons laten genieten van de diverse prachtige natuurparken. Het wandelen in deze parken was soms wel even afzien, maar het was altijd de moeite waard. We hebben heel veel lemuren, kameleons, kikkers en allerlei insecten gezien. We hebben zelfs een keer een Civet-kat gezien tijdens een nachtwandeling. Dat de dierentuin in Tana speciaal voor ons ' s avonds werd geopend zodat wij de Aye-Aye konden bekijken was een aangenaam cadeautje. Al met al hebben we een geweldige tijd beleefd en zullen we andere vakantiegangers zeker aanraden om Madagaskar te bezoeken en hiervoor vooraf contact op te nemen met Tsara Travel.

 
Bedankt!

Ronald en Irma


Petra en Berry :


----- Original Message -----

Subject: Madagaskar


Hallo Myriam,

We hebben genoten van onze reis door Madagaskar, zeker het wandelen in het Ankarana reserve daar hadden we ook echt wel de drie dagen voor nodig. Onze gids Jean Noell was geweldig, wat hebben we wat met hem afgesjouwd!

Het fietstochtje of tocht vanaf Antsirabe naar Betafo, via de meren, of terug naar Antsirabe kunnen we iedereen (met wat conditie aanbevelen). De chauffeur Mark heeft ons iets voor Betafo opgehaald. Waren toch nog wel wat vermoeid door de vlieg- en autoreis en de weinige slaap!

In Maraonsetra kwamen we precies aan op het moment dat de regenperiode overging naar de daadwerkelijke droge zonnige dagen. Dus 2 dagen op Nosy Mangabe vertoefd. We waren erg blij met de afsluiting bij het meer van Mantasoa, waar we alle keuze in eten hadden en nog even genoten van weer een totaal andere en vooral rustige omgeving. De combinatie van een deel wel georganiseerd en een deel niet is ons goed bevallen. De door Tsara Travel geregelde accomodatie was in onze ogen pure luxe!

 
Groetjes,

Petra en Berry


J.L. Zwart :

----- Original Message -----
Subject: Madagaskar

Beste Mirjam,

Even een kort bericht.. We hadden een fantastische vakantie vooral ook dankzij Marc en alles liep gesmeerd., (zover mogenlijk ). Het is een echte aanrader en best te doen voor ouwetjes !!
 
Vriendelijke groeten J.L.Zwart

 


Michiel en Miek :

----- Original Message -----
Subject: Madagaskar reis sept 2005

Beste Myriam,

We willen je overladen met complimenten. Wat een geweldige reis heb je voor ons samengesteld. En wat een geweldig land met zulke sympathieke, altijd vriendelijke mensen. Ik kan me voorstellen dat je in dit land wel wat langer wilde blijven.Ik vond je organisatie vooraf klasse. We spraken de hoop uit dat de reis even goed zou bevallen als de voorbereiding, nou dubbel en dwars. We hebben nooit ergens hoeven wachten, waar we ons altijd toch een beetje op instellen in dit soort landen. De hotels waren vaak qua luxe boven ons verwachtingspatroon. De afweging keuze voor comfort/lokatie was heel goed. Een beetje comfort vinden we wel fijn, maar een mooie ligging staat veel hoger op ons verlanglijstje. Ook de kleinschaligheid van de plaatsen waar we overnachten vonden we heel fijn. De samenstelling van eerst rust, daarna wat dagen van plek naar plek en dan weer wat lokaties met twee nachten was een prima manier van reizen. We waren inderdaad prinsen en prinsesjes!

En dan nog Marc. Die heeft er voor gezorgd dat onze reis op een nog hoger plan is getild. Hij was de super guide. We hadden een chauffeur verwacht, maar niet iemand die zo intensief met onze vakantie bezig zou zijn. Wij gaven duidelijk per dag aan wat we wilden, hij deed zijn voorstel en het gezamenlijke resultaat was iedere dag weer fantastisch. Hij sprong echt steeds op onze wensen in.

Enige klacht die we hem hebben meegedeeld is dat we hem verdachten van een radarzendertje in onze hoofden, waarmee hij onze wensen kon aflezen!

Myriam, nogmaals hartelijk dank en we hopen je nog een aantal Madagaskar reizigers te kunnen bezorgen.

 
Met vriendelijke groet,

Michiel & Miek


Ellen en Piet :

----- Original Message -----

Subject: home again

Beste Myriam,

We melden ons weer terug na een ontzettend leuke, maar ook indrukwekkende vakantie. Een dag later dan gepland, omdat we, noodgedwongen door de staking in België een nacht in Parijs moesten overnachten (van 7 op 8 oktober). We hebben alles geprobeerd om toch nog op 7 oktober in Nederland aan te komen, maar dat lukte niet, zodat we er maar het beste van gemaakt hebben. Bedankt voor je attente en lekkere "welkom thuis" groet. Zeer gewaardeerd toen we op 8 oktober rond 16.00 uur arriveerden. Zoals gezegd: een prima vakantie, waarbij inspanning en ontspanning uitstekend in balans waren. Het bijhouden van een dagboek blijkt ontontbeerlijk, gelet op het bombardement van indrukken. Eugene is een zeer goede chauffeur, maar zeker ook het predicaat van gids waardig. Door hem hebben we datgene wat we gezien hebben kunnen integreren in alle achtergrondinformatie die hij ons desgevraagd gedurende ruim 2 weken heeft gegeven. Je zit toch vele uren met z'n drieën in een auto en het moet maar klikken. Nou, dat deed het. Goeie keuze van jou ook denk ik. Verder hebben we nog een aantal tips: We zullen onze omgeving "warm" maken om ook zo'n fantastische reis te gaan boeken!

Hartelijke groet,

Ellen en Piet.

 


Lisette en Lammert :

----- Original Message -----

Subject: Bedankt

 
Hoi Myriam,
 
De vakantie in Madagaskar was erg geslaagd. Alles was perfect geregeld, de accomodaties waren goed (in tegenstelling tot wat in de brochure stond vonden wij de bungalows/hotels vaak erg luxe). Gedurende onze tocht met de auto was Oliver een prima chauffeur en hij regelde in de parken goede gidsen voor ons. In Maroantsetra was Rakoto een goede gids die erg zijn best deed het ons naar de zin te maken. We moesten van hem aan je vertellen dat hij 2 gloednieuwe fietsen voor het hotel had geregeld die er erg mooi uitzagen. De gids John van CNV vanaf Diego naar Nosy Be was helaas wat minder; hij was meer met zichzelf bezig, Italiaans aan het leren en rende door de parken heen. Desondanks hebben we toch genoten van dit stuk van Madagaskar maar we wilden je er toch op attenderen.

Bedankt voor de goede organisatie!

Groeten
Lisette en Lammert


Femke en Maarten :

----- Original Message -----

Dag Myriam,

Wij zijn inmiddels terug van onze prachtige reis door Madagaskar! We zijn nu lekker aan het nagenieten met de foto's.

Groeten,
 
Femke en Maarten


Familie Vrij :

----- Original Message -----
Subject: thanks for an unforgettable trip!

Dear all,

Coming back to Holland, after 3 weeks full of impressions, great views, lots of exotic animals, tasty food, beautiful hotels and before all, very friendly and helpfull people, we realise how lucky we have been with all your help and preparations!

Our sincere thanks to Myriam and Tsara Travel, who put up with all our questions and changes for over a year to an altogether very wel organised trip! Thank you so much for all your help.

We also were very impressed by our driver and guide Marc and the help from his wife when Air Mada let us down. Marc is a very good and considerate driver, a nice person and a very well organised, punctual and knowledgeable guide who made it very easy for us to enjoy and forget all our worries. The guides in the parks were well selected. Thanks again for sharing your country with us.

In the north we were lucky to have John as our guide. It's incredible how he can spot cameleons from miles away. His excellent English and local knowledge came in handy and he could fill us in on a lot of topics. Thanks for all your enthousiasme.

As you understand, we are very satisfied customers who had a wonderful time in a beautiful country. Back to work and our normal lives never felt so difficult.

We wish you all the best and hope you will be able to organise this sort of trips for many others visitors to come.


Best regards,

 

Jan-Aldert, Olga, Mark 
and Caroline (fam. Vrij)Albert en Sandra :

----- Original Message -----
Subject: bedankt!

Salama Myriam,


Wat een welkomst thuis, super leuk dat we een kaartje met de eetbare verrasing. Wat een fantastisch land, we hebben het ontzettend naar onze zin gehad en de chauffeur Dani was echt geweldig. Dankzij hem hebben we een schitterende tijd gehad. We hebben veel geleerd, veel gezien en natuurlijk heeeeeeeeeeeeel veel foto's gemaakt.

Groetjes Albert en Sandra

 


Marianne :

----- Original Message -----
Subject: Hartelijk dank 
voor de indrukwekkende reis!


Dag Myriam,
Hartelijk dank voor de indrukwekkende reis!

 
Madagaskar is echt een bonte verzameling edelstenen: van de rode bergen in het zuiden, naar de bossen in het hoogland en aan de kust en de parel Sainte Marie. Maar we hoeven je niet te vertellen hoe mooi en bijzonder Madagaskar is.

Nogmaals bedankt.

Hartelijke groet,

Marianne

 


Sophie en Thijs :


----- Original Message -----
Subject: Madagaskar

Dag Myriam, 

Dank je voor je berichtje en de verrassing met de post.

We hebben een hele fijne en indrukwekkende vakantie gehad. Alles was perfect geregeld en de mensen waren super vriendelijk, dus dank daarvoor. De chauffeurs waren heel aardig en behulpzaam. We voelden ons erg verwend in het Palisandre op de tweede dag! We zijn nog eens extra koffie gaan drinken bij Remy en het was fijn om haar te praten over hoe het leven in Madagaskar is. Op Ile Sainte Marie hebben we geprobeerd naar de andere kant van het eiland te lopen, maar we kwamen terecht in een echte tropische bui, na een uur dus drijfnat. Ach ja, hebben we dat tenminste ook eens meegemaakt, na heerlijke zonnige dagen.Het eten was daar trouwens erg lekker. We zullen Madagaskar en Tsara Travel zeker aanraden.


Vriendelijke groeten, 

Sophie en Thijs


Eric en Melani :


----- Original Message -----
Subject: fantastisch

Hoi Myriam,

We hebben een fantastische vakantie gehad en bij terugkomst in Nederland vonden we ook nog een verassing op de deurmat. Bedankt!

Madagaskar is een mooi en divers land en we hebben genoten van alles. Onze chauffeur was vakkundig en heeft ons veel extra informatie verteld en overal veilig heengereden. Alles was prima geregeld en is goed verlopen.

We willen je nogmaals danken voor het regelen van onze reis. We hebben met onze verhalen al een aantal mensen enthousiast gemaakt voor Madagaskar.

Hopelijk zullen zij ook hun vakantie via Tsara Travel boeken, want alles was tsara be!

  
Hartelijke groet, Eric & Melanie


Dominique en Elise :


----- Original Message -----
Subject: We zijn weer terug uit Madagasar...
 

Hallo Myriam, 

We zijn weer terug uit Madagasar! Wat een belevenis en een avontuur! Het was echt fantastisch om dit mooie eiland te hebben gezien.

De reis was super goed geregeld. Marc de driver was echt geweldig en sprak goed Engels (en uiteraard Frans).

We hebben alles gezien wat we wilden zien, qua dieren en natuur.

Ik kan een heel uitgebreid verslag naar je sturen, maar je weet natuurlijk als geen ander hoe het daar is ;)

Air Madagaskar was een belevenis op zich. Vooral op de grond. Geen computers, veel personeel en maar weinig voorruitgang...Maar dat hoort er allemaal bij!

Bedankt voor de attentie die we opgestuurd hebben gekregen!

Nu gaan we de foto's uitzoeken en nog lekker nagenieten...

Vriendelijke groet,

Dominique & Denise

Laan van de Baobab, Madagaskar, Madagascar