Tsara Travel Madagascar Reacties Contact

Reisvoorbeeld 3 - Madagascar

24 dagen: Antananarivo - Tsiribinarivier - Tsingy Bemaraha

Dag 1 - Vlucht naar Antananarivo / Meet and Greet

Je vliegt naar de hoofdstad Antananarivo, (afgekort: Tana). De chauffeur wacht je op en brengt je naar het hotel gelegen in de stad. Er moet betaald worden voor een toeristenvisum op Madagaskar voor alle niet-Malagasy onderdanen. Een vergoeding van 80.000 Ariary (ongeveer € 25) wordt gevraagd aan elke persoon die een toeristenvisum van 30 dagen of minder wil verkrijgen. Daarnaast zal een toeristenbelasting van 10 euro worden gevraagd. Je kunt bij aankomst op de luchthaven betalen (alle belangrijke valuta worden geaccepteerd). Wisselgeld wordt terug gegeven in Malagasy Ariary.

Random Name

Antanarivo

Dag 2 - Acclimatiseren in "Tana"

Vandaag heb je alle tijd om de hoofdstad te verkennen in een stad waar de tegenstellingen van arm en rijk sterk zichtbaar zijn. Het is de hoofdstad van een land waarvan de bevolking ontstaan is uit een versmelting van Afrikaanse en Aziatische mensen. Tana werd oorspronkelijk gebouwd op twaalf heilige heuvels en op elke heuvel heerste er een andere koning. Inmiddels beslaat Tana maar liefst achttien heuvels temidden van een glooiend landschap met aan de randen van de stad de rijstvelden. De bovenstad ’Haute Ville’ bestaat uit kleine kronkelige straatjes en voelt op sommige plekken dorps aan. Het voormalige paleis van de koningin ’Het Rova’ ligt in de bovenstad en vanaf het terras van restaurant ’Grille du Rova’ heb je een mooi uitzicht over de benedenstad en haar ligging. Wil je aan de drukte ontsnappen, dan kun je bezoek brengen aan de Tsimbazaza, oftewel de botanische tuin waar je kennis kunt maken met de lemuren (halfapen) die alleen op Madagascar voorkomen.

Random Name

Haute Ville

Dag 3 - Rit naar Miandrivazo
Via de stad Antsirabe vertrek je naar Miandrivazo, (de opstapplek voor de kantocht) een prachtige tocht door het hoogland langs groene rijstvelden en terracottakleurige huizen die het landschap bepalen van het hoogland. De inwoners van dit gebied zijn de Merina, de grootste etnische groep op Madagascar.
Random Name

onderweg..

Dag 4 - Vertrek per kano over de Tsiribinarivier
Miandrivazo ligt aan de Tsiribinarivier waarvan de deltagebieden groen en vruchtbaar zijn. Men verbouwt hier katoen en suikerriet, vaak met behulp van uitgebreide irrigatiesystemen. Al eeuwen lang breidt de delta zich uit in de richting van de zee ten gevolge van de afzetting van het slib uit het rivierwater. Het grootste deel van de aangeslibde gronden is bedekt met mangrovebossen. Per traditionele piroque (eenvoudige kano/uitgeholde boomstam zonder motor) vaar je stroomafwaarts richting de westkust. De kanotocht duurt drie dagen ; er wordt gekampeerd op de oever van de rivier onder begeleiding van een piroqier en gids die tevens de functie van kok heeft.
Random Name

Kano op Tsiribinarivier

Dag 5 - Kanovaren over de Tsiribinarivier
Onderweg maakt je een stop in Anosin Ampela, een prachtige waterval waar je kunt zwemmen in het basin van de waterval. De lunch wordt op deze prachtige plek bereidt. In de loop van de middag vaar je verder stroomafwaarts en passeer je kleine dorpjes en nederzettingen. De lokale bevolking reageert meestal zeer uitbundig als ze blanke mensen zien.
Random Name

aan de rivieroever..

Random Name

kano varen..

Dag 6 - Kanovaren over de Tsiribinarivier
Vandaag passeer je de Bemaraha grot met zijn steile wanden, hier leven nog veel lemuren en bijzondere vogels.
Random Name

onderweg..

Dag 7 - Aankomst in Belo sur Tsiribina / Rit naar Bekopaka
Je arriveert in het stoffige stadje Belo sur Tsiribihina gelegen aan de rivier, het is de bakermat van de Sakalavadynastie. Het is niet exact aan te geven wanneer je aankomt, het is afhankelijk van het roeitempo en de waterstand van de rivier die per seizoen verschilt. In Belo sur Tsiribina word je opgewacht door een auto met chauffeur en gaat de rit noordwaarts over zandwegen naar Bekopaka.
Random Name

overtocht met pontje..

Dag 8 - Verkenning van de Grande Tsingy de Bemaraha
Vandaag heb je alle tijd om de beroemde Tsingy de Bemaraha samen met een gids te verkennen. Het is een spannend gebied van gangenstelsels en uitgeslepen rotsformaties waar je doorheen kunt klauteren. Het is een uniek werelderfgoed gebied beschermd door Unesco.
Random Name

hangbrug bij Tsingy

Dag 9 - Verkenning Petit Tsingy / Rit naar Kirindy National Park
Na het ontbijt breng je een bezoek aan de Petit Tsingy en in overleg met de chauffeur vertrek je naar het Kirindy Park. Dit is een zogenaamd droog woud waar de muismaki voorkomt ; een kleine lemurensoort. Het woud is hier compleet anders in vergelijking met het oosten van Madagascar omdat het in dit gebied weinig regent.
Random Name

kamperen bij de rivier

Dag 10 - Rit naar Morondava gelegen aan zee
De reis gaat via de beroemde laan van de Baobab naar de stad Morondava gelegen aan zee en is het hart van de Sakalava bevolking. Op Madagascar komen maar liefst zeven soorten baobabbomen voor terwijl op het Afrikaanse vasteland slechts één soort voorkomt. Een groot deel van de westkust wordt bewoond door de Sakalava die geloven dat de ziel van een overledene opnieuw geboren wordt in de wereld van de voorouders. Sakalava is een verzamelnaam voor verschillende etnische groepen die vanouds in het westen leefden, of zich in de loop der tijd aan de westkust vestigden. Zo behoren de Vezo, de Masikoro en de Mikea allen tot de Sakalava bevolking.
Random Name

onderweg..

Dag 11 - Vrije dag in Morondava
Vandaag kun je de dag invullen zoals je zelf wenst.
Random Name

Morondava

Dag 12 - Rit naar Belo Sur Mer
Je verlaat opnieuw het asfalt en je reist zuidwaarts naar de kustplaats Belo sur Mer gelegen in de delta van de Tsiribina aan de rechteroever. In Belo sur Mer worden de relieken bewaard van de Sakalavakoningen van Menabe, in hoorns die versierd zijn met parels. Ze heten in het Malagassisch ‘ dady’. Langs de kust varen Dhows, typische zeilboten met één zeil die hier met de islamitische kooplui vanaf het Afrikaanse vaste land terecht zijn gekomen. Ze vervoeren goederen waaronder rijst, zout, suiker en olie. In Belo sur Mer wordt dagelijks hout gekapt voor het bouwen van Dhows. Er is ook een klein resevervaat “ Adasonia Fony” met de typische flessenbomen.
Random Name

Belo sur mer

Dag 13 - Rit naar Manja ( tussenstop)
Over stoffige zandwegen gaat de rit verder zuidwaarts naar de stad Manja gelegen in het binnenland. Hier komen niet of nauwelijks toeristen ver weg van de bewoonde wereld.
Random Name

Manja

Dag 14 - Rit naar Morombe
Het gebied is bijzonder ; er ligt een lang koraalrif voor de kust, je rijdt langs dorpen door savanne met nog meer baobabs en mooie duinlandschappen. Dag 15 - Rit naar Andavadoaka. In Andavoadoaka eindigt het koraalrif, op het strand kun je luieren en ontspannen. Er liggen ook een aantal kleine eilanden voor de kust waar de lokale bevolking je naartoe kan laten varen. Overleg goed met de receptie van het hotel wat de mogelijkheden zijn. Je bevindt je in het afgelegen gebied van de Mikea, waarvan men zegt dat het bijna mytische onzichtbare wezens zijn en alleen ’s nachts naar buiten komen. Dit nomadenvolk levend ten zuid-oosten van Morombe en een groot woud tussen onverharde wegen en de zee zou zijn ontstaan uit Vezovissers en boeren.
Random Name

Morombe

Dag 16 - Verblijf in Andavadoaka
Vandaag kun je de dag invullen zoals je zelf wenst.
Random Name

Andavadoaka beach

Dag 17 - Rit naar Ifaty
Je keert stukje bij beetje terug naar de bewoonde wereld van Mangily en Ifaty waar beduiden meer toeristen komen. Het gebied wordt bewoond door de Vezo vissers, een subgroep van de Sakalava in het westen. Men denkt dat ze uit Afrika komen maar hun dialect en hun cultuur is beïnvloed door Azië. Hun bijnaam “nomaden van de zee” kregen ze van de Fransen, ze brengen de helft van hun leven door op zee. Achter het dorp bevindt zich een Spiny Forest, een woestijnachtig gebied met cactussen en andere vegetatie.
Random Name

sunset..

Dag 18 - Rit naar Isalo National Park
De rit gaat noordwaarts naar Tulear en vanaf hier wordt het asfalt weer opgepakt. Je rijdt naar het plaatsje Ranohira gelegen aan het Isalo massief. Onderweg passeer je een aantal Mahafaly graven, de Mahafaly is een volk met een sterke voorouderverering; ze versieren hun graftombes met schilderingen die episodes voorstellen uit het leven van de overledenen massief. Het Isalogebergte is een prachtig natuurgebied van geërodeerde zandsteenformaties waar je goed kunt wandelen. Het droge klimaat in dit gebied verschaft weinig mogelijkheden voor de ontwikkeling van een uitbundige plantengroei. Vanaf de weg lijkt het landschap kaal en dor, maar wanneer je voet het gebergte intrekt ziet u een fraaie plantenwereld.
Random Name

onderweg..

Dag 19 - Verkenning van het Isalo National Park
Je kunt hier kiezen uit verschillende wandelingen. De wandeling naar de Piscine naturelle is zeker de moeite waard, een paradijselijk zwembad met daaromheen weelderige tropische vegetatie. Vergeet niet om zwemkleding mee te nemen. De wandeling naar de Canyon des Singes (maki-kloof) is voor de liefhebber van lemuren een must. Met wat geluk zie je hier de witte sifaka ook wel de danser onder de lemuren genoemd.
Random Name

Isalo Nat. Park

Random Name

Witte Sifaka

Random Name

Isalo Nat. Park

Dag 20 - Rit via Ambalavao naar Ranomafana National Park
Je vertrekt noord-oostwaarts naar het nationale park Ranomafana het is een mooie rit, dat je door een gebied voert met prachtige rotsformaties. In Ambalavao wordt volgens een eeuwenoud procédé een papiersoort gemaakt die onder de naam Antaimoropapier bekend is geworden. De Antaimoro zijn afstammelingen van Arabische migranten en vervaardigen papier met behulp van de technieken die de Arabieren uit hun vaderland hadden meegebracht. Het zuiden en westen van Madagascar, waar de steppen zich uitstrekken tot aan de horizon, is bij uitstek het land van de zeboe. In deze streken leeft meer dan de helft van de tien miljoen zeboes die Madagascar rijk is. De bevolking komt van heinde en verre om hun vee te verhandelen en op woensdag is er een grote zeboemarkt. Net iets ten zuiden van Ambalavao ligt het kleine privé parkje ’Anja’ waar een kolonie ringstaart lemuren leeft en van dichtbij te zien is. Tijdens de koloniale periode was Ranomafana een klein dorp waar de Franse inwoners van Fianarantsoa en omstreken zo nu en dan een bad namen in één van de thermale bronnen. Ranomafana betekent in het Malagassisch heet water. In dit park leven maar liefst twaalf soorten lemuren (halfapen), er zijn verschillende wandelingen te maken; ze variëren van een paar uur tot een halve dag.
Random Name

Ambalavo

Dag 21 - Verkenning van het Ranomafana National Park
Het Ranomafana tropische regenwoud strekt zich uit van de bergen tot in de vallei en ligt op een hoogte van tussen de 600 en 1400 meter. Het heeft een grote verscheidenheid aan plant - en diersoorten en trekt wetenschappers uit de hele wereld. Het regent er in alle jaargetijden en het wordt er zelden heet. Bij een bezoek aan het park zijn goede wandelschoenen met profiel een must, de paden kunnen soms nat en glibberig zijn.
Random Name

Ranomafana

Random Name

Lemuur

Dag 22 - Rit via Ambositra naar Antsirabe
De rit gaat naar Ambositra een klein plaatsje gelegen in het hoogland tussen de rijstvelden. Het is een zeer vruchtbare streek en wordt bewoond door de Betsileo, de beste rijst - verbouwers van Madagascar. De eerste migranten uit Zuid – Oost Azië brachten rijst mee naar Madagascar, het Malagassische woord voor rijst is vary. Op de moerasgronden in de dalen wordt de methode van de natte rijstbouw toegepast ’horaka’ en op de hellingen gebruikt men het tavysysteem oftewel de droge rijstbouw. Onder normale omstandigheden kan men twee keer per jaar oogsten met wat geluk oogsten ze soms drie keer per jaar. Ook staat Ambositra bekend om z’n houtsnijwerk wat vanuit de omliggende dorpen wordt aangevoerd. Antsirabe staat bekend om z’n door mankracht voortgetrokken loopriksja’s, ook wel pousse-pousses genoemd. Je kunt zich voor een paar euro laten rondrijden en de grandeur van de Franse villa’s aanschouwen.
Random Name

onderweg

Dag 23 - Rit naar Tana / Avondvlucht van Tana naar Amsterdam
’s Ochtends heb je nog ruim de tijd om wat te ontspannen in het hotel en als je wilt kun je de laatste souvenirs inslaan op de markt van Antsirabe. In de loop van de middag gaat de rit terug naar Tana vanwaar het vliegtuig terugvliegt naar Amsterdam
Random Name

onderweg

Dag 24 - Aankomst Amsterdam
Aankomst Amsterdam.
Reisroute in het kort * incl. bezoek Grande Tsingy de Bemaraha
  1. Vlucht naar Madagascar
  2. Vrije dag in Tana
  3. Rit naar Miandrivazo ca. 7 uur rijden
  4. Kanovaren Tsiribinarivier
  5. Kanotocht Tsiribinarivier
  6. Kanotocht Tsiribinarivier
  7. Aankomst Belo sur Tsiribina / Rit naar Bekopaka, ca. 4 uur rijden
  8. Verkenning Grande Tsingy de Bamaraha
  9. Verkenning Petit Tsingy / Rit naar Kirindy park ca. 6 uur rijden
  10. Verkenning Kirindy Park / Rit naar Morondava via laan van de Baobab
  11. Vrije dag aan zee in Morondava gelegen aan zee
  12. Rit naar Belo sur Mer, ca. 4 uur rijden
  13. Rit naar Manja, ca. 6 uur rijden
  14. Rit naar Morombe ca. 8 uur rijden
  15. Rit naar Andavadoaka ca. 8 uur rijden
  16. Vrije dag in Andavadoaka aan zee
  17. Rit naar Mangily / Ifaty ca. 6 uur rijden
  18. Vrije ochtend aan zee / Rit naar Isalo ca. 5 uur rijden
  19. Verkenning Isalo Nat. Park
  20. Rit naar Ranomafana ca. 8 uur rijden
  21. Verkenning Ranomafana Nat. Park
  22. Rit via Ambositra naar Antsirabe ca. 5 uur rijden
  23. Vrije ochtend Antsirabe / Rit naar Tana ca. 3 ½ uur rijden
   Vlucht naar Amsterdam
  24. Aankomst Amsterdam

Als je niet van kanovaren houdt, maar deze avontuurlijke rondreis je verder wel aanspreekt, duurt de reis 21 dagen.

Gidsen in de nationale ANGAP parken van Madagascar
Bij de ingang van alle nationale parken staan gidsen waarmee je het park gaat verkennen. Op Madagascar is het verplicht om een lokale gids te huren om zo de bevolking te laten profiteren van de toeristen die jaarlijks de parken komen bezoeken. Overleg van te voren welke route je wilt doen, er zijn verschillende routes en wandelmogelijkheden van licht tot zwaar. De routes en prijzen van de gidsen staan veelal aangegeven op een groot bord bij de bezoekerscentra. Kun je dit niet vinden vraag er dan naar voor je aan een wandeling begint. Als je specifieke wensen hebt, bijvoorbeeld een vogelgids maak dit dan kenbaar aan de chauffeur zodat hij bij aankomst kan gaan zoeken naar een passende gids. Madagascar is één van de armste landen ter wereld. Het land heeft groot gebrek aan goede infrastructuur. Soms zijn wegen plotseling niet meer begaanbaar waardoor de route ter plekke bijgesteld moet worden. Wie zich positief en flexibel opstelt, zal kunnen terugkijken op een unieke reis.

Infrastructuur
Madagascar is één van de armste landen ter wereld. Het land heeft groot gebrek aan goede infrastructuur. Soms zijn wegen plotseling niet meer begaanbaar waardoor de route ter plekke bijgesteld moet worden. ie zich positief en flexibel opstelt, zal kunnen terugkijken op een unieke reis.

Reiskosten
Tsara Travel werkt kleinschalig en op maat. Tsara Travel bepaalt samen met jou de route, de accommodaties, het vervoer, etc.
De reissom van deze voorbeeldreis is afhankelijk van deze persoonlijke keuzes en daarnaast van het reisseizoen en de beschikbaarheid van vluchten.

Bel vrijblijvend voor meer informatie : 050 527 6454

* Alle informatie is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.

Reisvoorwaarden
Alle reizen van Tsara Travel vallen onder de reisvoorwaarden die gedeponeerd en op te vragen zijn bij de Kamer van koophandel te Groningen onder nummer 020 68336.
U kunt ze ook downloaden van onze internetsite www.tsaratravel.nl.
Tsara Travel is lid van de stichting GGTO : ’Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators ’

 

MADAGASCAR 

Het mysterieuze rode eiland met zijn prehistorische planten- en dierenwereld, een must voor elke natuurliefhebber. Lemuren (halfapen) die uitsluitend leven op Madagascar en nergens ter wereld zijn zoveel soorten kameleons te vinden. Een eiland met Afrikaanse en Aziatische invloeden en met een grote verscheidenheid aan klimaten en landschappen. Een fantastisch land om te bereizen en kennis te maken met de gastvrije bevolking.

REISVOORBEELDEN

 

INFORMATIE