Tsara Travel Madagascar Reacties Contact

Reisvoorbeeld 1 - Madagascar

22 dagen: Oost - Zuid incl. Sainte Marie

Dag 1 - Vlucht naar Antananarivo / Meet and Greet

Je vliegt naar de hoofdstad Antananarivo, (afgekort: Tana). De chauffeur wacht je op en brengt je naar het hotel gelegen in de stad. Er moet betaald worden voor een toeristenvisum op Madagaskar voor alle niet-Malagasy onderdanen. Een vergoeding van 80.000 Ariary (ongeveer € 25) wordt gevraagd aan elke persoon die een toeristenvisum van 30 dagen of minder wil verkrijgen. Daarnaast zal een toeristenbelasting van 10 euro worden gevraagd. Je kunt bij aankomst op de luchthaven betalen (alle belangrijke valuta worden geaccepteerd). Wisselgeld wordt terug gegeven in Malagasy Ariary.

Random Name

Antanarivo

Dag 2 - Acclimatiseren in "Tana"

Vandaag heb je alle tijd om de hoofdstad te verkennen in een stad waar de tegenstellingen van arm en rijk sterk zichtbaar zijn. Het is de hoofdstad van een land waarvan de bevolking ontstaan is uit een versmelting van Afrikaanse en Aziatische mensen. Tana werd oorspronkelijk gebouwd op twaalf heilige heuvels en op elke heuvel heerste er een andere koning. Inmiddels beslaat Tana maar liefst achttien heuvels temidden van een glooiend landschap met aan de randen van de stad de rijstvelden. De bovenstad ’Haute Ville’ bestaat uit kleine kronkelige straatjes en voelt op sommige plekken dorps aan. Het voormalige paleis van de koningin ’Het Rova’ ligt in de bovenstad en vanaf het terras van restaurant ’Grille du Rova’ heb je een mooi uitzicht over de benedenstad en haar ligging. Wil je aan de drukte ontsnappen, dan kun je bezoek brengen aan de Tsimbazaza, oftewel de botanische tuin waar je kennis kunt maken met de lemuren (halfapen) die alleen op Madagascar voorkomen.

Random Name

Haute Ville

Dag 3 - Rit naar Antsirabe

Na het ontbijt vertrek je naar Antsirabe gelegen op 1400 meter, het is een voormalige kuurstad en werd vroeger het Vichy van Madagascar genoemd. Het is een tocht langs rijstvelden en terracottakleurige huizen die het landschap bepalen van het hoogland. De inwoners van dit gebied zijn de Merina, de grootste etnische groep op Madagascar. Antsirabe staat bekend om z’n door mankracht voortgetrokken loopriksja’s, ook wel pousse-pousses genoemd. ’s Middags heb je alle tijd om Antsirabe en omgeving te verkennen. Je kunt je voor een paar euro laten rondrijden en de grandeur van de Franse villa’s aanschouwen. Het is ook mogelijk om een fiets te huren in de hoofdstraat en zelf lekker op pad te gaan. De stad heeft een prettig hoogland klimaat, wel kunnen in de maanden juli en augustus de nachten koud zijn. Een wandeling met een lokale gids door de hooglanden inclusief een overnachting in een Gite Rural behoort ook tot de mogelijkheden.

Random Name

Loopriksja

Dag 4 - Rit via Ambositra naar Sahambavy ; startpunt van de treinreis

De rit gaat naar Ambositra, een plaatsje gelegen tussen de rijstvelden in het mooie hoogland. Het is een zeer vruchtbare streek en wordt bewoond door de Betsileo, de beste rijst - verbouwers van Madagascar. De eerste migranten uit Zuid – Oost Azië brachten rijst mee naar Madagascar, het Malagassische woord voor rijst is vary. Op de moerasgronden in de dalen wordt de methode van de natte rijstbouw toegepast ’horaka’ en op de hellingen gebruikt men het tavysysteem oftewel droge rijstbouw. Onder normale omstandigheden kan men twee keer per jaar oogsten met wat geluk oogsten ze soms drie keer per jaar. Ook staat Ambositra bekend om z’n houtsnijwerk wat vanuit de omliggende dorpen wordt aangevoerd. Na de lunch vertrek je naar Sahambavy, een plaatsje gelegen tussen de theeplantages gelegen aan de spoorlijn die de stad Fianarantsoa verbindt met de stad Manakara.

Random Name

onderweg

Dag 5 - Treinreis van Sahambavy naar Manakara

Na een vroeg ontbijt reis je met de FCE trein (Fianarantsoa -Cotê - Est Railway) naar Manakara die om 07.00 uit Fianarantsoa vertrekt en een half uur later een stop maakt in Sahambavy. De trein rijdt alleen op dinsdag en zaterdag en stamt uit de koloniale tijd; de trein is geconstrueerd in 1926 en in 1936 in gebruik genomen. Soms ontstaan er problemen op het spoor en ligt de trein er uit. De chauffeur brengt je naar het kleine station van Sahambavy en zal je aan het einde van de middag weer oppikken bij het station van Manakara. Het traject van de trein begint op een hoogte van 1100 meter en daalt af naar zeeniveau wat goed is te merken aan het oplopen van de temperatuur. De treinreis is ervaring op zich, je passeert dorpjes waar mensen eetwaar en drankjes verkopen. De trein rijdt ook in omgekeerde richting van Manakara naar Fianarantsoa en doet er minsten vier uur langer over omdat de route omhoog veel steiler is.

Random Name

FCE Trein

Dag 6 - Rit naar het Ranomafana National Park

Als je wilt kun je ’s ochtends de stad Manakara verkennen, het is een kruispunt tussen de kust en de hooglanden waarna je in overleg met de chauffeur verder rijdt naar Ranomafana. Tijdens de koloniale periode was Ranomafana een klein dorp waar de Franse inwoners van Fianarantsoa en omstreken zo nu en dan een bad namen in één van de thermale bronnen. Ranomafana betekent in het Malagassisch heet water. In dit park leven maar liefst twaalf soorten lemuren. Je kunt hier verschillende wandelingen maken; ze variëren van een paar uur tot een halve dag. Vlakbij het dorp bevindt zich een warmwaterbad.

Random Name

onderweg

Dag 7 - Verkenning van het Ranomafana National Park

Het regenwoud strekt zich hier uit van de bergen tot in de vallei en ligt op een hoogte van tussen de 600 en 1400 meter. Het heeft een grote verscheidenheid aan plant - en diersoorten en trekt wetenschappers uit de hele wereld. Het regent er in alle jaargetijden en het wordt er zelden heet. Bij een bezoek aan het park zijn goede wandelschoenen met profiel een must, de paden kunnen soms nat en glibberig zijn.

Random Name

Ranomafana in de mist

Dag 8 - Rit via Ambalavao naar het Isalo National Park

De rit gaat via Ambalavao zuidwaarts naar Ranohira gelegen aan het Isalo massief. Het is een mooie rit, dat je door een gebied voert met prachtige rotsformaties. In Ambalavao wordt volgens een eeuwenoud procédé een papiersoort gemaakt die onder de naam Antaimoropapier bekend is geworden. De Antaimoro zijn afstammelingen van Arabische migranten en vervaardigen papier met behulp van de technieken die de Arabieren uit hun vaderland hadden meegebracht. Het zuiden en westen van Madagascar, waar de steppen zich uitstrekken tot aan de horizon, is bij uitstek het land van de zeboe. In deze streken leeft meer dan de helft van de tien miljoen zeboes die Madagascar rijk is. De bevolking komt van heinde en verre om hun vee te verhandelen en op woensdag is er een grote zeboemarkt. Net iets ten zuiden van Ambalavao ligt het kleine privé parkje ’Anja’ waar een kolonie ringstaart lemuren leeft en van dichtbij te zien is.

Random Name

Anja park

Dag 9 - Verkenning Isalo National Park

Het Isalogebergte is een immens natuurgebied van geërodeerde zandsteenformaties waar je goed kunt wandelen. Het droge klimaat in dit gebied verschaft weinig mogelijkheden voor de ontwikkeling van een uitbundige plantengroei. Vanaf de weg lijkt het landschap kaal en dor, maar wanneer je te voet het gebergte intrekt zie je pas hoe bijzonder de plantenwereld is.

Random Name

Isalo Canyon

Dag 10 - Verdere verkenning van het Isalo National Park

Er zijn diepe Canyons, grotten, rivieren en natuurlijk lemuren waaronder de witte Sifaka (de danser onder de lemuren) Je kunt kiezen uit verschillende wandelingen. De wandeling naar de Piscine naturelle is zeker de moeite waard, een paradijselijk zwembad met daaromheen weelderige tropische vegetatie. Vergeet niet om je zwemkleding mee te nemen. De wandeling naar de Canyon des Singes (maki-kloof) is voor de liefhebber van lemuren een must.

Random Name

Isalo Piscine Naturelle

Dag 11 - Rit naar Tulear / Vlucht van Tulear naar Tana

De rit gaat verder zuidwaarts naar Tulear gelegen in het droge Zuiden. Onderweg passeer je een aantal Mahafaly graven. De Mahafaly is een volk met een sterke voorouderverering; ze versieren hun graftombes met schilderingen die episodes voorstellen uit het leven van de overledenen. In de loop van de dag vlieg je van Tulear terug naar de hoofdstad Tana. * Er is een strandverlenging mogelijk in dit deel van de reis naar de kust waar leuke kleinschalige hotel -bungalows liggen met mooi strand aan het ’Canal van Mozambique’.

Random Name

Graftombe Mahafaly

Dag 12 - Rit naar Perinét National Park

Je vertrekt oostwaarts naar Andasibe en je passeert ’Pereiras’ een kleinschalige reptielenfarm waar allerlei soorten kameleons in schitterende kleuren te zien zijn. Vlakbij het dorpje Andasibe ligt het nationale park Perinét, een natuurreservaat waar je de Indri kunt zien. De Indri is de grootste van de halfapen, hij kan een leeftijd bereiken van maar liefst 80 jaar en kan niet in gevangenschap leven. Ze hebben een wat slungelachtige manier van bewegen en klampen zich vast aan bomen. Hun kreten en gezang zijn tot drie kilometer in de omgeving hoorbaar. Het reservaat is ’s nachts gesloten ; wil je toch een avondexcursie maken dan kan dat in het kleinere Mitsjino park waar je de kans krijgt om nachtlemuren te zien.

Random Name

Kameleon van de Pereiras farm

Dag 13 - Verkenning van het Perinét National Park en Mantadia National Park

Vroeg in de ochtend als het licht begint te worden word je gewekt door het gekrijs van Indri. Na het ontbijt breng je een bezoek aan het nationale park Perinét, de wandelingen die je kunt maken variëren van een paar uur tot een halve dag.

Random Name

Indri in Perinet

Dag 14 - Rit naar Manambato / Canal de Pangalanes

Je vertrekt naar Manambato een klein dorp gelegen aan het 600 kilometer lange Canal de Pangalanes. Hier ligt een boot inclusief schipper klaar die je in ruim een half uur naar je bungalow vaart gelegen aan het Ampitabemeer. De bungalows liggen in het privéreservaat ”het Palmarium” waar je lemuren van héél dichtbij kunt zien. Vanuit je bungalow heb je prachtig uitzicht over het Ampitabemeer.

Random Name

Palmarium

Dag 15 - Verblijf in het Palmarium

In het Palmarium reservaat zijn wandelpaden uitgezet en je mag hier zelf op verkenning gaan. Je kunt ook een gids inhuren die uitleg geeft over de flora en fauna en alle lemuren-soorten die hier leven. ’s Avonds worden er nachtexcursies georganiseerd en zie je nachtlemuren. Met een beetje geluk zie je ook de wereldberoemde ’Aye Aye’ met z’n lange vinger waarmee hij insecten uit het boomschors peutert.

Random Name

Bungalow Palamarium

Dag 16 - Per boot naar Tamatave

In de loop van de dag vaar je naar Tamatave, de grootste havenstad van Madagascar. De boottocht door het Canal de Pangalanes duurt ruim twee uur. Onderweg zie hoe de bevolking leeft in kleine nederzettingen aan de oevers en zie je vrouwen de was doen en mannen hun visnetten binnenhalen.

Random Name

Canal de Pangalanes

Dag 17 - Vlucht naar Sainte Marie

Je wordt naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar het eiland île Sainte-Marie, het voormalige pirateneiland van Madagascar. Op île Sainte-Marie is ten gevolge van overvloedige regenval geen stukje onbegroeid. Aan het eind van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw behoorde Sainte Marie tot de grootste piratenbolwerken ter wereld. Door de enorme fortuinen die de piraten wisten te verzamelen groeide het eiland uit tot een belangrijk handelscentrum. In ruil voor de buit leverden kooplieden uit alle delen van de wereld tal van producten, onder andere kruit en wapens.

Random Name
Dag 18/19/20 - Afsluiting op het eiland St Marie

Als je in de maanden juli, augustus en september het eiland bezoekt zwemmen er walvissen dicht langs de kust, een spectaculair gezicht! Je kunt een walvisexcursie boeken op het eiland zodat je de dieren van dichtbij kunt zien. Het kleine eilandje Nosy Nato niet ver van het vliegveld is ook een bezoekje waard. Het strand is hier prachtig en de oversteek in een uitgeholde boomstam is een avontuur op zich. Er zijn bij het hotel in het hoofdstadje Ambodifatatra fietsen en scooters te huur.

Random Name

Sainte Marie

Random Name

Sainte Marie

Dag 21 - Vlucht terug naar Tana / Vlucht naar Amsterdam

Je vliegt van île Sainte Marie terug naar de hoofdstad waar een dagkamer is gereserveerd zodat je je kunt voorbereiden op de terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 22 - Aankomst Amsterdam

Reisroute in het kort * incl. bezoek 5 Nationale Parken

  1. Vlucht naar Antananarivo
  2. Acclimatiseren in Antananarivo
  3. Rit naar Antsirabe, ca. 3 ½ uur rijden.
  4. Rit via Ambositra naar Sahambavy, ca. 5 ½ uur rijden
  5. Treinreis naar Manakara, hele dag onderweg.
  6. Rit naar Ranomafana, ca. 4 uur rijden
  7. Verkenning Ranomafana National Park
  8. Rit via Ambalavao naar Isalo National Park, ca. 8 ½ uur rijden
  9. Verkenning Isalo National Park
  10. Verkenning Isalo National Park
  11. Rit naar Tulear, ca. 3 ½ uur rijden / Vlucht naar Antananarivo
  12. Rit naar Perinét National Park, ca. 3 ½ uur rijden
  13. Verkenning Perinét National Park
  14. Rit naar Manambato, ca. 4 uur rijden
   Per boot naar het Palmarium, ca. 1 uur varen
  15. Verkenning Palmarium
  16. Per boot naar Tamatave ca. 2 uur varen
  17. Vlucht naar Sainte Marie **
  18. Verblijf Sainte Marie
  19. Verblijf Sainte Marie
  20. Verblijf Sainte Marie
  21. Vlucht naar Antananarivo / Vlucht naar Europa
  22. Aankomst Amsterdam

  ** Optioneel : Per boot naar en van Sainte Marie.

Gidsen in de nationale ANGAP parken van Madagascar
Bij de ingang van alle nationale parken staan gidsen waarmee je het park gaat verkennen. Op Madagascar is het verplicht om een lokale gids te huren om zo de bevolking te laten profiteren van de toeristen die jaarlijks de parken komen bezoeken. Overleg van te voren welke route je wilt doen, er zijn verschillende routes en wandelmogelijkheden van licht tot zwaar. De routes en prijzen van de gidsen staan veelal aangegeven op een groot bord bij de bezoekerscentra. Kun je dit niet vinden vraag er dan naar voor je aan een wandeling begint. Als je specifieke wensen hebt, bijvoorbeeld een vogelgids maak dit dan kenbaar aan de chauffeur zodat hij bij aankomst kan gaan zoeken naar een passende gids. Madagascar is één van de armste landen ter wereld. Het land heeft groot gebrek aan goede infrastructuur. Soms zijn wegen plotseling niet meer begaanbaar waardoor de route ter plekke bijgesteld moet worden. Wie zich positief en flexibel opstelt, zal kunnen terugkijken op een unieke reis.

Infrastructuur
Madagascar is één van de armste landen ter wereld. Het land heeft groot gebrek aan goede infrastructuur. Soms zijn wegen plotseling niet meer begaanbaar waardoor de route ter plekke bijgesteld moet worden. ie zich positief en flexibel opstelt, zal kunnen terugkijken op een unieke reis.

Reiskosten
Tsara Travel werkt kleinschalig en op maat. Tsara Travel bepaalt samen met jou de route, de accommodaties, het vervoer, etc.
De reissom van deze voorbeeldreis is afhankelijk van deze persoonlijke keuzes en daarnaast van het reisseizoen en de beschikbaarheid van vluchten.

Bel vrijblijvend voor meer informatie : 050 527 6454

* Alle informatie is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.

Reisvoorwaarden
Alle reizen van Tsara Travel vallen onder de reisvoorwaarden die gedeponeerd en op te vragen zijn bij de Kamer van koophandel te Groningen onder nummer 020 68336.
U kunt ze ook downloaden van onze internetsite www.tsaratravel.nl.
Tsara Travel is lid van de stichting GGTO : ’Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators ’

 

MADAGASCAR 

Het mysterieuze rode eiland met zijn prehistorische planten- en dierenwereld, een must voor elke natuurliefhebber. Lemuren (halfapen) die uitsluitend leven op Madagascar en nergens ter wereld zijn zoveel soorten kameleons te vinden. Een eiland met Afrikaanse en Aziatische invloeden en met een grote verscheidenheid aan klimaten en landschappen. Een fantastisch land om te bereizen en kennis te maken met de gastvrije bevolking.

REISVOORBEELDEN

 

INFORMATIE